top of page

400 studenter deltar i Teknik-SM

För femtonde gången i följd arrangeras svenska mästerskapen i Teknik. Teknik-SM är en tävling där studenter från hela Sverige får möjlighet att utmana varandra i framtida teknik. 400 studenter i form av 136 lag från hela landet hade anmält sig till de lokala kvaltävlingarna varav fem deltagande lag kommer från Örebro universitet.

Teknik-SM instiftades år 2000 och arrangeras av Sveriges Ingenjörer i samarbete med bland annat Ingenjörer utan gränser. Örebro universitet ställde upp med fem lag där alla var studenter från universitetets olika ingenjörsprogram. Den webbaserade kvaltävlingen gick av stapeln på kvällen den 16 oktober vid femton olika lärosäten runt om i landet. – Vi hade tre timmar på oss att lösa 37 stycken olika frågor. Det var allt ifrån rena beräkningar till mer teknikrebusar, säger Samuel Gunnarsson, student vid Örebro universitet och en av deltagarna i kvaltävlingen.

Sammanlagt gick åtta lag från olika lärosäten i Sverige vidare till semifinalen som kommer att äga rum den 16-17 november i Stockholm. Finalen avgörs också i Stockholm där uppgiften blir att ta fram ett lösningsförslag till ett verkligt problem. Problemet finns att hitta i ett projekt som Ingenjörer utan gränser arbetar med i Östafrika. Vinnarna kommer att resa till Östafrika och genomföra projektet tillsammans med Ingenjörer utan gränser.

Det vinnande laget från Örebro universitet bestod av Jonas Carlsson, Samuel Gunnarsson och Gustav Rödjemyr. – Vi gjorde bra ifrån oss och lyckades vinna skolans kval. Däremot räckte det inte till en plats i semifinalen då det fanns andra lag från andra universitet som lyckades bättre, säger Samuel Gunnarsson.

Av alla lag i Sverige hamnade laget från Örebro, med bäst resultat, på plats 66 med sammanlagt 39 poäng. Det lag som fick högst poäng under kvalet kommer från Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Laget Satsen om mellanliggande fika fick sammanlagt 85,5 poäng. De lag som är klara för semifinal går att hitta på webbplatsen sverigesingenjörer.se.

0 visningar

コメント


bottom of page