Följande text är en debattartikel och åsikterna är skribentens, inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst, fackligt och partipolitiskt obundna och ska bland annat verka som ett forum för debatt kring Örebro universitet och Örebro studentkår.
–
Den 2:e oktober 2019 skickades en motion till riksdagen. En motion vars förslag på sikt kan ge positiv inverkan på studenters psykosociala hälsa och studiemiljö. Motionens förslag lyder:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utföra en nationell kartläggning av studenternas psykosociala hälsa och lämna förslag på åtgärder samt tillkännager detta för regeringen.
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förtydliga studenthälsans uppdrag och tillkännager detta för regeringen.
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge studenter samma möjlighet till sjukskrivning och rehabilitering som anställda och tillkännager detta för regeringen.
Äntligen sker något bra, eller? En enskild motion som den ovan har en väldigt liten chans att faktiskt antas. Det är inte likt en kommitté- eller en partimotion där representanter från partier faktiskt lyfter upp motionen för utskotten. Se exempel på liknande enskilda motioner nedan.
“Sjukskrivning och rehabilitering för studenter”, motion 2018/19:2742. 3 yrkanden = 3 avslag
“Studenters hälsa”, motion 2008/09:Ub577. 1 yrkande = 1 avslag
“Studenters villkor vid sjukskrivning”, motion 2015/16:2343. 1 yrkande = 1 avslag
“En högskola med fokus på studenterna”, motion 2009/10:Ub349. 19 yrkanden = 19 avslag
Ta studenters psykiska ohälsa på allvar! Högre utbildning inspirerar studenter att bli framgångsrika och viktiga för samhällets utveckling samtidigt som den tar kol på dem. Örebro studentkår tror inte detta är en vision inom högre utbildning att sträva mot, och för att undvika en sådan utveckling föreslår vi:
En nationell kartläggning av studenternas psykosociala hälsa och åtgärda de problemen som uppkommer.
Att alla universitet och högskolor i dess nivåer aktivt ska nå ut med information om vart det går att vända sig för att få hjälp och rådgivning vid psykisk ohälsa.
Att alla universitet och högskolor har studenthälsovård i anslutning till campus med öppet 5 dagar i veckan, detta inkluderar tillförsel av resurser.
Mellan 2004-2016 genomförde Folkhälsomyndigheten en kartläggning av studenters psykiska hälsa. Resultaten från databasen Folkhälsodata visar oroväckande statistik där varannan student (54 % av 1 151) uppgav besvär av ängslan, oro eller ångest. Tolv procent av 1 151 studenter upplever svårare symptom av ängslan, oro eller ångest. Trots att berörda aktörer inom högre utbildning verkar för en god psykosocial hälsa bland studenter, kvarstår fortfarande problematiken fastän insatser har gjorts. Från samma källa av statistik uppger 37 % av 1 145 studenter att de upplever sömnbesvär, 31 % av 1 151 upplever stress och det värsta av allt är att 80 stycken (7 %) av 1 152 studenter har tänkt på att ta sitt liv. Går det fortfarande att säga att insatserna varit tillräckliga?
Under de senaste årtiondena har andelen högutbildade i Sverige ökat. Från 16 % till 28 % mellan åren 2000-2018 vilket visar på en trend som Sverige säkerligen vill behålla – men till vilken kostnad?
Örebro studentkår Nicolaie Kattah, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar Anton Andersson, vice ordförande med studiesocialt ansvar
Källor: (Folkhälsomyndigheten, 2018) (Sveriges riksdag, motion 2019/20:1512) (Sveriges riksdag, motion 2008/09:Ub577) (Sveriges riksdag, motion 2015/16:2343) (Sveriges riksdag, motion 2008/10:Ub349)
–
Vill du replikera på debattartikeln? Skicka då ett mail till chefredaktor@losnummer.se!
Comentarios