Följande text är en debattartikel och åsikterna är skribentens, inte Lösnummers. Lösnummer är religiöst, fackligt och partipolitiskt obundna och ska bland annat verka som ett forum för debatt kring Örebro universitet och Örebro studentkår.
–
Idag känner många oro kring det nya viruset Covid 19 (även kallat Coronaviruset) och flera länder har stängt ned skolor. Men vad blir effekten om skolor stängs ned i Sverige? Och hur kommer situationen se ut om det även gäller för universitet och högskolor? Det diskuteras och ses över möjligheter för distansstudier, men vid en stängning där studenter inte längre kan fortsätta utbildningen kommer lån och bidrag från CSN dras in – eftersom en student inte längre kommer visa sig vara berättigad till studiemedel.
Lärosäten bör verkligen inte stänga ned utan att en tillfällig lösning tas fram där studenter kan behålla studiemedlet.
Coronaviruset kan drabba väldigt många studenter i Sverige på ett drastiskt vis och sänka den ekonomiska trygghetsgraden från en begränsad ekonomi till att den blir väldigt kritiskt utsatt. Att stänga ned lärosäten innebär att majoriteten av studenter inte längre kommer ha möjlighet att betala hyran för sitt studentboende eller mat – vilket är en unik situation där cirka 400 000 studenters försörjning står på spel.
Ett annat problem är även vad som händer med studenter under verksamhetsförlagd utbildning eller utbytesstudier – vilka är väldigt beroende av CSN studiemedel. Upphör utbildningen på grund av att universiteten stänger ned, blir effekten att deras försörjning och trygghet upphör. Vissa studenter i Sverige kan åka hem till exempelvis föräldrar och leva med dem under tiden lärosätet är stängt – trots att det inte går att förutsätta att alla studenter har en sådan form av ”fallskärm”.
Studenter under aktiva utbytesstudier kan däremot inte åka hem till föräldrar eller liknande, särskilt inte de studenter som befinner sig i Italien, där landet för tillfället är under total låsning. Det finns även en risk att föräldrarna sitter i karantän under den rådande situationen, där en frisk student inte kan vända sig hemåt. Det går inte heller att garantera att alla studenter har någon annanstans att vända sig förutom sin studentbostad. Studentbostaden där studenter bör kunna känna ekonomisk och social trygghet.
Om det skulle uppstå en situation där lärosäten stänger ner och studenter inte längre kan erbjudas trygghet, måste regeringen, politikerna och CSN ta krafttag i problemet. Men speciellt bör lärosäten i Sverige avstå från att stänga ned – så länge en färdig lösning inte finns att förmedla.
Örebro studentkår
Abdirizak Yusuf Muhamed, ordförande
Nicolaie Kattah, vice ordförande
Anton Andersson, vice ordförande
–
Vill du replikera på debattartikeln? Skicka då ett mail till chefredaktor@losnummer.se!
Bild: Pixabay
Comments