top of page

Den bitterljuva historien om blomsterflickan, estradören och deras två söners olycksaliga öde

För 100 år sedan startade karriären för en av vår tids första, och kanske även största, filmstjärnor. Han gjorde sig odödlig tack vare sin karaktär med svart kubb, käpp och mustasch och fick publiken att kikna av skratt på dåtidens biosalonger. Örebro länsteaters nyskrivna uppsättning av Charlie Chaplin är dock inte lika komisk.

Undertiteln på pjäsen, ”Den bitterljuva historien om blomsterflickan, estradören och deras två söners olycksaliga öde”, skvallrar om att det inte är Chaplins muntra ögonblick som kommer att få nytt liv på scenen. Pjäsen, med samma namn som huvudpersonen själv, är en berättelse om Chaplins tragiska barndom och hans arbete med att göra en film av den. Det går inte riktigt som planerat och tillslut vet Chaplin knappt själv vad som är fiktion och vad som är verklighet. Utan att avslöja för mycket, handlar pjäsen om lika delar hjärta som smärta. Viljan att leva istället för att bara överleva genomsyrar den nästan tre timmar långa föreställningen.

I samarbete med Smålands musik och teater sätter Örebro länsteater upp pjäsen för första gången, i regi av Richard Günther. Sara Lindh, i huvudrollen, levandegör sin roll så pass att Charlie Chaplins karaktäristiska hatt tycks vara fastsydd på henne. Maud Löfberg, som står för mask och peruk, förtjänar en egen ovation precis som Ann Bonander Loofts kostymer. Med smink, löshår, lösmustasch (förstås!) och tidstypiska kläder förvandlar de Lindh till den klassiska bild vi alla har av Charlie Chaplin.

Musiken, som är komponerad av Matti Bye, bidrar till den känslomässiga stämningen i såväl dur som moll. Likaså gör de musikaliska inslagen att publiken kan ta till sig berättelsen om familjens liv i misär på ett sätt som lämnar öppet för egna tolkningar. Vilka minnen från Chaplins barndom är verkligen sanna och vilka har hittats på av en livlig barnafantasi? Likt ett pussel försöker Chaplin återge sin barndom, och det är en vacker och stark resa som publiken får följa med på.

Chaplin har premiär den 27 september och spelas i Örebro till och med den sista oktober. Biljetter kostar 240 kronor, studentpriset är 130 kronor. Särskilda syn –och teckenspråkstolkade föreställningar spelas även.

Kort om pjäsen

Av: Sara Lindh Regi: Rickard Günther Scenografi & kostym: Ann Bonander Looft Kompositör: Matti Bye Ljusdesign: Rickard Günther Ljuddesign: Per Fritz Mask/peruk: Maud Löfberg Premiär: 27 september

/ Sanna Hagerud Skribent

Comments


bottom of page