top of page

Det nya kriminologiprogrammet

Hösten 2015 blev starten för det nya treåriga kriminologiprogrammet vid Örebro universitet. Söktrycket har slagit alla förväntningar då det blev det mest sökta kriminologiprogrammet i Sverige. Totalt sökte 3261 personer programmet och 527 av dessa hade Örebro universitet som sitt förstahandsval enligt statistik.uhr.se.

Programmet erbjuder ett paket av olika kurser med brottspretention och trygghetsfrämjande arbete som profil. Kriminologikurser har sedan 2010 kunnat läsas vid Örebro universitetet. Kurserna kommer att ingå i det nya programmet men kommer även att vara sökbara som fristående kurser. Programmet erbjuder också två terminer, endast för programstudenter, som innefattar bland annat juridik, brottsprevention och systematiska arbetsmetoder. Det erbjuds också en valfri termin där studenten kan välja till exempel verksamhetsförlagda- eller utlandsstudier.

– Det vi vill kunna ge dem är ett arbetssätt, ett verktyg som de kan använda för att lösa frågor eller problem om brott och otrygghet, menar Anna Meehan, programansvarig på kriminologiprogrammet vid Örebro universitet.

Efter studierna kan studenten jobba med bland annat utredning, analys, planering och utvärdering hos exempelvis polisen eller tullverket. – Det finns ganska många myndigheter som behöver denna typ av kompetens, menar Anna. I framtiden hoppas Anna att universitetet kommer att kunna erbjuda avancerad nivå och senare även forskarutbildning för studenterna. Målet är att programmet 2020 ska bli det bästa och mest attraktiva kriminologiprogrammet i Sverige.

0 visningar

Comentarios


bottom of page