top of page

Ditt och mitt fullmäktige

Idag går kallelsen ut till det första av Örebro studentkårs fullmäktiges fyra möten under höstterminen och vårterminen. Fullmäktige är Örebro studentkårs högsta beslutande organ, och kanske ett av de lite mer okända och svårgreppade organen också. Så jag tänkte försöka förklara vad fullmäktige är, vilka som engagerar sig där och vad de gör för alla er som är intresserade av att veta mer.

Om vi ska göra det enkelt för oss så kan fullmäktige ses som Örebro studentkårs riksdag. Här finns fullmäktigeledamöter från alla de nio kårsektionerna, valda av sina sektionsmöten för att diskutera och besluta om vad Örebro studentkår som helhet ska vara, göra och tycka. Det kan röra allt – hur ska Örebro studentkårs intäkter på runt 6 miljoner kronor användas? Vad ska vi som studentkår ha för åsikter i frågan om hur mycket CSN-stöd studenter bör få? Vem ska bli Örebro studentkårs nästa ordförande eller chefredaktör för Lösnummer? Det och mycket, mycket mer beslutar fullmäktige om. Alla medlemmar i Örebro studentkår får skicka in förslag till beslut till fullmäktige som ledamöterna kommer rösta om.

Nu har vi då en riksdag, då behöver vi lämpligtvis en regering som faktiskt gör någonting åt det som beslutats i fullmäktige. Den lotten landar hos Örebro studentkårs styrelse – kårstyrelsen. Här har vi en ordförande, två vice ordföranden och en ledamot från varje kårsektion som ansvarar för att driva, utveckla och förvalta Örebro studentkår i sin helhet. Enkel regel – det fullmäktige beslutar, det ska styrelsen driva och genomföra.

Men Örebro studentkår är en stor organisation, fullmäktige kanske inte är de som är mest lämpade för att i detalj besluta om hur Corax ska möblera sitt kårsektionsrum, om Qultura ska hålla spelningar under varje Timebeer på Kårhuset (vilket de dock borde överväga). Därav Örebro studentkårs kommuner – kårsektionerna. De har sina egna medlemsmöten som styr den direkta verksamheten i kårsektionen. Varje vårtermin väljer de egna styrelser, fullmäktigeledamöter och studentrepresentanter inför det kommande verksamhetsåret. Det är på sektionsmöten du som medlem kanske har störst chans att påverka vad kårsektionens ledamöter ska tycka och rösta på fullmäktigemöten.

Jag hoppas att du som läst det här nu har blivit lite klokare på fullmäktiges roll i Örebro studentkår!

Till sist vill jag till er som nu tagit plats som ledamöter i fullmäktige, kårstyrelse och Lösnummers styrelse önska ett fantastiskt år och jag hoppas att ni får många intressanta och betydande diskussioner på sektionsmöten, åsiktstorg och fullmäktigemöten. Till er medlemmar och studenter som ännu inte är engagerade i fullmäktige vill jag säga att det här är ditt och mitt fullmäktige, din och min studentkår som vi gemensamt utvecklar och tar hand om. Din åsikt är viktig och jag hoppas att du kommer att delta i fullmäktige-diskussioner på sektionsmöten, kanske kommer och besöker något fullmäktigemöte och att du, när vårens kårval kommer, ställer upp som fullmäktigeledamot för din kårsektion.

P.S. -> Här <- hittar du fullmäktiges kalender, handlingar inför möten, formulär för att skicka in din hög med motioner och mer!

Arvid Hanell Fullmäktiges mötesordförande 2017/2018

Comments


bottom of page