Debatten kring salstentor under nuvarande pandemi har gått varm. Argumenten och informationen har hämtats in från många håll och kanaler den senaste tiden och Lösnummer bestämde sig för att försöka ge en bild av hur opinionen ligger genom att genomföra en enkät.
I enkäten svarade 149 personer varav alla utom 3 uppgav att de var studenter på Örebro universitet.
Av de 146 studenterna svarade 98 (67.1%) ja på frågan ”Tycker du Örebro universitet bör ta bort salstentor helt som examinationsform under nuvarande läge?”. 48 studenter (32,9%) svarade nej på samma fråga.
–
Några fritextsvar från enkäten:
”I detta läge borde man sätta våra liv som prio ett, inte vad som ser bäst ut på papper för skolan.”
”Studentens ansvar att inte dyka upp vid symptom. Universitetets ansvar att kvalitetssäkra utbildningar.”
”Jag tycker det är viktigt att universitetet säkerställer att alla som tar examen har den kunskap som förväntas, och salstentamen är inte lika lätt att fuska på.”
”Coronapandemin ökar explosionsartat, och vore hemskt om man var en av dem som fick långtidsproblem av coronaviruset innan man ens kommit ut i arbetslivet med sin examen.”
”Vissa kurser kräver salstentor. Universitetet följer restriktionerna. Däremot borde det finnas omtenta tidigare så studenter med snuva kan skriva en annan gång utan att hamna efter.”
”Kvalitetssäkra utbildningen går först. Om det resulterar i en längre studietid är det så.”
”Jag förstår inte hur de kan ge vissa program/kurser hemtenta medan de trycker ner salstenta i halsen på andra, samtidigt som de säger att vi måste ta de på allvar…”
”Det går att hålla avstånd i salarna och det är ens eget ansvar att faktiskt hålla avstånd.”
”Flera studenter bor även hemma hos föräldrar som kan vara i riskgrupp. Många saknar körkort eller har inte råd med bil och måste åka kollektivt till salstentamenstillfället vilket ökar risken att bli smittad.”
”Salstentan som skrevs idag 28/10 kändes säker! Ingen trängsel och bra avstånd till alla. Visir på tentavakterna och bra uppstyrt vid insläpp.”
”Det är helt oförsvarbart att man väljer denna väg när man har inflytande över så många människors rörelsemönster. Det är mycket oansvarigt att då ”tvinga” människor till campus.”
”Jag har tappat förtroendet helt för rektor och ORU:s hantering av situationen. Jag ska ha examensarbete i vår och kommer att vägra resa in till campus. Om dom inte kan lösa det digitalt på distans så kommer min examen att bli uppskjuten, men så får det bli. Jag riskerar inte mitt liv eller min hälsa.”
”Intresset att ”undvika fusk” kan omöjligen väga ut studenternas och deras familjers hälsa.”
”Studenter träffas i betydligt större grupper och tätare mellan varandra på fritiden. Under proven har eleverna bra med avstånd och som student innebär en tenta i sal betydligt mindre stress för att tekniken inte ska fungera och annan onödig stress.”
”Haft salstenta och salen var inte ens halvfull och alla hade bra med avstånd mellan varann. Fanns handsprit och våtservetter utplacerat på olika platser i salen. Kändes väldigt säkert.”
”De anpassningar som gjorts för att genomföra salstentor räcker. Salstentamen är vald som examinationsform av en anledning. Att ändra det i panik riskerar att sänka kraven på utbildningen.”
”Smittan sprids inte på tentorna, utan på festerna.”
”Det känns inte säkert, även om vi befinner oss på avstånd under examinationen så uppstår det trängsel både före och efter tentamen, specifikt innan när alla kommer in. Dessutom är vakterna pensionärer (utan visirer eller annan typ av skydd) som man har nära kontakt med under salstentorna.”
”Om salstentor ska ske, måste skolan ge fler möjligheter till omtentor, vilket inte har skett. Istället läggs allt ansvar över på studenterna utan någon förståelse för deras situation.”
”Att många även klagar över att de måste åka till campus från annan ort är inget argument heller eftersom de själva skrivit in sig på universitetet i Örebro.”
–
Stort tack till alla som svarade!
Commentaires