top of page

Exercitier är ett växthus för självinsikt

Exercitier är gratis undervisningstillfällen för studenter och lärare på Örebro universitet att utveckla sina kreativa sidor.

Mycket som pågår på universitetet handlar om högskolepoäng, betyg och att samla meriter. Ibland kan det vara skönt att komma ifrån detta och bygga och förkovra någonting som vi kanske inte kan visa på CV:t eller på instagram men har ändå fått oss att växa. Exercitier är en sådan möjlighet och verksamheten leds idag av Jannike Huss, musiklärare i bland annat ämnesdidaktik för sång och Björn Ring, lärare i konst.

Exercitiers utbildningstillfällen är indelad i fyra olika inriktningar: dans, sång, kroki målning och ridning. – Ridningen är en speciell, akademisk ridning som handlar om kommunikation och sampel mellan häst och riddare, utvecklar hon. Ridning är den enda exercit som kräver förkunskap, ridvana, annars är de andra öppna för både nybörjare och mer erfarna. Exercitier har gamla anor och handlar om självinsikt. Men är idag omformad för att passa universitetet.

Jannike och Björn känner att exercitiers form är stabil och etablerad och ser inget behov till att ändra. – Det finns en förändringshysteri. Det viktiga är att utvidga och förädla det som fungerat, berättar Jannike. Det tar också tid för saker att slå rot. Samtidigt säger Jannike att exercitier är en levande verksamhet som ska anpassas till varje tillfälle. Det är en blandning av erfarenhet och material, där det är viktigt att vara lyhörd.

Jannike kommer undervisa sångexercitier. Hon beskriver den som solosång i grupp, där deltagarna kommer får lära sig sångteknik och andning. – Det är en plats för att växa. Ett sånglikt växthus. Jag vet att Björn tänker likadant fast med konst, säger Jannike. Med över 20 års erfarenhet från Musikhögskolan är Jannike rik på pedagogiska tekniker och att få musikaliska termer att komma till skott i praktiken. – Utifrån de som kommer får vi vaska fram det som är bra och förstärka.Vi tar från vår erfarenhetsbank, säger hon.

Jannike kan inte prata om exercitier utan att nämna Kia Bringert, danslärare. Kia gick hastigt bort förra hösten och var den som tidigare höll samman och startade exercitier på universitetet. – Hon var fantastisk och full av energi, säger Jannike. Tiden efter var fylld av ovisshet. Eftersom exercitier för höstterminen var redan igång var det självklart att den skulle fortsätta till terminens slut men till våren var det svårt att veta hur och om exercitiers skulle startas. Till slut bestämde Björn och Jannike om att exercitier den skulle. –Exercitier kommer fortsätta i Kias anda, säger Jannike.

Exercitier kommer börja tidigare på dagen, så att fler kan komma. Björn och Jannike märkte att kl 17.00 var lite för sent för folk att vara kvar på skolan. – Så vi har faktiskt gjort några ändringar, säger hon på med glimten i ögat. Det råder ingen förändringshysteri kring exercitier men det är en verksamhet som anpassar sig praktiskt både till de deltagandes utveckling och deras scheman.

/ Hulda Fahmi & Melissa Lyngvaer Skribent & fotograf

5 visningar

Comments


bottom of page