top of page

Federico Pecora om framtidens robotik

I vår senaste papperstidning (nummer 2 2016) kan du läsa en intervju med Federico Pecora, universitetslektor vid institutionen för naturvetenskap och teknik på Örebro universitet. I intervjun berättar han vilka program på universitetet som bäst förbereder dig för en karriär där du arbetar med framtidens robotar och om forskningen som bedrivs här. Detta är en fortsättning på intervjun och här kan du läsa första delen av intervjun i papperstidningen.

Finns det någon särskild studieinriktning du tror kommer vara extra relevant framöver? – Jag tror att studier av gränssnitt, samspelet mellan människa-dator och människa-robot är ett område som kommer vara viktigt i framtiden. När vi skapar mer intelligenta system blir det viktigare att göra dem användbara. Om du är en expert på samspelet mellan människor och robotar eller datorer kommer du ha någonstans att arbeta och ett intressant jobb!

Federico berättar också att det finns många möjligheter inom sjukvård – Föreställ dig ett system som till exempel känner av vad som händer hemma hos en äldre person eller en robot som hjälper till med ärenden i hemmet. Just medicinsk informatik är ett område som jag tror kommer vara viktigt i framtiden. Det är dock inte helt enkelt att få alla parter att enas om hur det ska gå till, inte ens i ett så välorganiserat land som Sverige. Vilket leder oss till det legala området som jag också tror är intressant karriärmässigt.

Vilka juridiska frågor berör robotik? – Det finns många olösta problem gällande etik och ansvar. Det främsta är nog ”Vem är ansvarig om en robot gör bort sig?”. Det är det här folk borde oroa sig för. Många förespråkar en distinktion mellan etik och robotetik. Jag anser att det är fundamentalt farligt. Det är som att skilja på etiken för en kula från etiken av den som avfyrat kulan. Bara för att robotar är, eller tycks vara, intelligenta verkar folk helt plötsligt anse att det är en fråga om robotens etik. Vi får aldrig glömma bort att det är människor som skapar robotar. De ska hållas ansvariga.

Hur påverkar robotar arbetsmarknaden? – Jag vill inleda med att säga att problematiken kring automation av industrier och liknande inte är ny. Det har redan skett, exempelvis när Toyota automatiserades på åttiotalet. Det var ”riktig automation”. De mest okvalificerade jobben ersattes av robotar som bara gör en sak upprepade gånger. Vi får inte glömma bort att de flesta av robotarna penetrerade industrin för länge sedan. Det har inget att göra med robotik som vi pratar om idag. Idag pratar vi om artificiell intelligens (AI) i robotik och robotar som är smarta. Frågan blir då istället: ”Vad kan intelligenta robotar göra mot vår arbetsmarknad?”. Det är en annan fråga och jag misstänker att de flesta inte riktigt inser skillnaden för det pratas inte så mycket om det än.

Federico berättar att många av oss kommer i kontakt med artificiell intelligens dagligen utan att tänka på det – Din mobiltelefon kan fatta egna beslut. Hittills frågar den oftast först, till exempel om du vill bli påmind om något. Men det finns ett lager av AI som du inte ser. Lagret som är bakom framtidens robotar, självkörande bilar, eller helt enkelt bakom marknadsföringsstrategier och investeringar. Mycket AI sker redan inom dessa områden. Det är inget fel med det, men man måste ha det i åtanke. De här programmen tar beslut åt oss, på egen hand, och vi uppskattar det för att vi inte vill slösa tid. Vi har inte möjlighet att ta alla dessa beslut själva och samtidigt leva optimalt. Därför delegerar vi sådana uppgifter till en automatiserad procedur. Jag tycker det är viktigt att vara medveten om detta, inte bara för att det utgör faror men för att det innebär möjligheter också.

Hur kan de som studerar något program som är orelaterat till robotik förbereda sig för framtiden? – Bästa sättet att framtidssäkra sin karriär är att vara kompetent och sträva efter att förnya. Det är det viktigaste, till och med små nya idéer kan göra en enorm skillnad.

Borde alla lära sig att programmera? – Jag tror att man måste ha en uppfattning om hur saker är programmerade och kunna programmera en del själv. Om du kan det är du ganska väl förberedd. Det är användbart i alla områden, ekonomi, marknadsföring, juridik samt troligen även i områden som psykologi och litteratur!

Vilket programmeringsspråk rekommenderar du att en nybörjare lär sig? – Jag tycker du bör lära dig ett enkelt imperativt programmeringsspråk. Jag skulle föreslå något i stil med Java. Men vilket språk du lär dig först spelar inte så stor roll, om du lärt dig ett är det enkelt att lära dig flera.

Om du vill läsa mer om robotar rekommenderar Federico den lättsamma och humoristiska boken ”How to Survive a Robot Uprising” av Daniel H. Wilson.

Federico höll nyligen i en mycket intressant föreläsning om återföreningen av AI och robotik. Presentationen innehöll många bilder och videos. Ett av videoklippen visade roboten Atlas.


2 visningar

Comments


bottom of page