Vid 15.00 en söndagseftermiddag hoppar jag upp på min cykel och cyklar den dryga kilometern till campus USÖ. Där möter jag Victoria, John, William och Emilia, fyra läkarstudenter som under förmiddagen har cyklat ungefär 40 gånger så långt som jag, runt Hemfjärden. Tillsammans är de i del i insamlingskampanjen ”Kust till kust” – för mödrars och nyföddas hälsa, till förmån för Maama-projeketet som drivs av SOGH (Swedish Organisation for Global Health). Dessa studenter är en del av föreningen IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations) som stöttar flera liknande projekt för global hälsa.
Maama-projeketet drivs för att minska mödra- och spädbarnsdödligheten i Uganda, ett av flera länder som inte nådde milleniemålet om att minska mödradödligheten med två tredjedelar. I Uganda föder cirka 40% av mödrarna sina barn i hemmet och 60% är helt utan vård och uppföljning efter födseln. Maama-projeketet arbetar för att bistå med material som ska möjliggöra en hygienisk förlossning. De bekostar även utbildning och lön för lokala health workers på plats som både sprider information till mödrar inför förlossning och följer upp efter förlossning.
Insamlingskampanjen Kust till kust går ut på att medlemmar från IFMSA Örebro, och alla andra som vill, cyklar från Stockholm till Oslo under en vecka i början av juni. Målet med det här årets insamling är att bräcka förra årets summa på 10 600 kronor. John Ekman fick idén till den här kampanjen redan när han för första gången fick höra om Maama-projektet. – Jag såg framför mig att någon eller några skulle cykla riktigt långt som en kampanj för att samla in pengar. Inspirationen till det fick jag dels från en kompis som gjort en liknande grej kring jordbävningen i Nepal. Jag visste inte då om jag skulle få med mig några andra på det. Först tänkte jag att jag kanske skulle bli själv, men det blev jag inte. Att komma på idén är dock bara en liten del av förberedelserna inför en sådan resa, man behöver även tänka på en hel del praktiska saker.
– Man skaffar sig en cykel med en pakethållare, sen är det bara att ladda, säger Victoria Hogrell. – Det krävs egentligen inga särskilda förberedelser och inte heller någon avancerad cykel. Det är verkligen ingen speciell expedition vi laddar för, säger William Zingor.
I teorin skulle alltså även jag, med min barncykel som jag fick i fyran och som på sin höjd har oljats en gång, kunna följa med på det här äventyret. Vid det här laget är det ju ganska uppenbart att cykling inte är min favorithobby men det finns många andra sätt att vara med och bidra. – Man kan donera pengar, man kan följa vår Facebook-sida och gilla alla våra inlägg så att de sprids till fler, föreslår John. – Man kan heja på oss, om man bor nånstans längst vägen, och eventuellt låna ut tak över våra huvuden en natt om man har möjlighet till det, säger Victoria. – Eller bara skriva uppmuntrande kommentarer på Facebook! fortsätter John. – Det finns flera andra insamlingar till det här projektet på andra orter också, berättar William, exempelvis tillverkas det i Uppsala armband som säljs till förmån för det här projektet.
Lyckligtvis finns det folk som är mer glada för cykling än vad jag är. I denna kampanj är alla som vill välkomna att vara med och cykla hela eller delar av sträckan, utefter vad som passar en bäst. – Det här passar alla som tänker att det är kul att se nya delar av Sverige eller kanske göra något som man inte gjort tidigare, säger William.
Som student är detta dessutom ett bra alternativ till en vanlig semester eftersom det är ekonomiskt samtidigt som man får vara med och bidra till en god sak. Vad kan man mer förvänta sig om man hänger med er och cyklar? – En snygg bränna och träningsvärk i rumpan, skrattar Victoria. – Sen får man också en del friluftsvana, om man inte har det sen innan, säger William. Man vänjer sig vid att sova ute och hitta bra tältplatser och så vidare. Man får uppleva landskapet på ett annat sätt än när man till exempel åker bil – Jag skulle säga att man kan förvänta sig ett minne för livet, säger John.
Maama-projektet har sedan det startades ökat andelen kvinnor som genomgår mödravårdsbesök från 12% till 75%. Insamlingen bidrar till utvecklandet av kostnadseffektiva metoder som förbättrar mödra- och barnahälsan globalt. Om du skänker pengar till projektet räcker dessa till: – 50 kronor = ett Birth Kit, material för en hygienisk förlossning – 100 kronor = ett Birth Kit och fem hembesök för en kvinna – 500 kronor = utbildning och arbetsmaterial till två community health workers – 1000 kronor = Birth Kit och hembesök till tio kvinnor
Mer om Kust till kust-projektet hittar du här! Och information om Maama-projektet finns att läsa här och här.
Comments