top of page

FUM-rapport: Dåtid och framtid, minusresultat och kårhusförändringar under vems ansvar?

Terminens tredje fullmäktigemöte genomfördes igår tisdag. Mötet hade ett högt tempo men flera viktiga beslut hann tas på den dryga timmen. Nedan följer en rapport från mötet. 

Som vanligt inleddes mötet kl. 17:15 då Nicolaie Kattah i egenskap av mötesordförande öppnade FUM 3. Totalt var 24 röstberättigade ledamöter  närvarande, från 6 av 9 kårsektioner. Mandaten var fördelade så här:

Mandaten är fördelade på antalet medlemmar i kårsektionen. Vita rutor i bilden ovan innebär tomma mandat – alltså att kårsektionen inte deltog med alla de röstberättigade representanter i fullmäktige som de har rätt till.

Med mötesformalia i hamn så landade mötet på presidiets (= ordförande samt två vice ordförande för Örebro studentkår) skriftliga rapporter. William Kroon (Sesam) bad Kristin Törnqvist (vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar) om att utveckla det hon skrivit i rapporten om Zoom-övervakade tentor.

INGET ÖVERVAKNINGSBESLUT FRÅN ORU

Kristin berättade då att hon deltagit i en arbetsgrupp där Örebro universitet analyserat denna möjlighet och att hon där framfört studentkårens åsikter. En av de åsikterna berörde det ökade stressmomentet som kameraövervakning eventuellt bidrar till för studenter – utöver stressen över själva tentan. Kristin betonade sedan att det inte finns något beslut taget från universitetets sida och att hon fortsätter medverka i arbetsgruppen.

William Kroon frågade även om Evelina Aittamaas (vice ordförande med studiesocialt ansvar) möte med Campushälsan som ägde rum mellan att rapporten skrevs och själva mötet. Evelina svarade med att berätta att Campushälsan kommer att medverka på studentkårens temavecka #sjuktvanligt senare i vår och att mycket dialog pågår om andra satsningar.

MINUSRESULTAT FÖRRA ÅRET

Årsredovisningen för förra verksamhetsåret var näst på tur. Studentkårens ekonomi har påverkats negativt av coronapandemin, vilket i sig inte var så oväntat. Samtidigt har pengar sparats på att man inte behövde genomföra vissa evenemang och aktiviteter. Resultatet skrevs för 2019/2020 till -38 238 kr och året stängdes med ett eget kapital på 4 222 981 kr. Vill du läsa hela årsredovisningen så finns den att läsa här (zip-fil) tillsammans med mötets övriga handlingar.

Fullmäktige godkände årsredovisningen som helhet. Som följd av det beviljades också ansvarsfrihet för både kårstyrelsen och Lösnummers styrelse 2019/2020. När beslutet togs att ansvarsbefria kårstyrelsen bytte man tillfälligt ut mötesordförande Nicolaie Kattah då han satt som vice ordförande under det aktuella året. Två FUM-ledamöter som också satt i den kårstyrelsen anmälde sig dessutom som jäviga i beslutet. Stefan Blomqvist, FUM-ledamot i Sobra för ett par verksamhetsår sedan tog över mötesklubban för en period.

KÅRHUSETS FÖRUTSÄTTNINGAR

Nicolaie Kattah fick tillbaka rollen som mötesordförande och en av mötets på förhand mest spännande punkter stod näst på tur. Coronapandemin har medfört att Örebro Kårhus inte kunnat ha någon verksamhet på länge och vid årsskiftet avgick dessutom den sittande styrelsen. Vid rodret finns nu tre representanter från ägarna Örebro studentkår. Dessa tre är ordförande Katarina Kristoffersson och de två kårstyrelseledamötena Joakim Fernandez (Teknat) och Oscar Byström (Qultura).

Dessa tre arbetar tillsammans med att se över kårhusets (eller närmare bestämt Örebro Kårhusrestaurang ABs) verksamhet och hade till dagens möte bett om lov från fullmäktige att genomföra ändringar i ett styrande dokument. Detta dokument kallas för Ägardirektiv och fastställs i vanliga fall av fullmäktige. Där står allt från bolagets stämmor och revision till riktlinjer över hur det ideella arbetet på Kårhuset ska gå till.

De tre ägarrepresentanterna Katarina, Joakim och Oscar hade inför mötet önskar att fullmäktige skulle släppa över makten över dokumentet och överlämna den till dem för att de med dokumentets stöd ska kunna göra nödvändiga förändringar för kårhusets omedelbara framtid. I ärendet skrev de tre ägarrepresentanterna att “omfattande ändringar kommer behöva genomföras om vi vill ha något kårhus kvar till hösten.” Detta hade lett till diskussioner i dagarna före gårdagens möte, som i många avseenden ställde frågan – Är det här ett korrekt genomförande?

I vanliga fall skriver kårstyrelsen färdiga förslag på ändringar i ägardirektivet som fullmäktige får godkänna, men denna gång låg istället förslaget att fullmäktige ska ”uppdra Örebro Kårstyrelses ägarrepresentanter att revidera Örebro Kårhusrestaurang ABs ägardirektiv efter behov fram till 20 april 2021.”

LYCKAT ÄNDRINGSYRKANDE

Cecilia Tylstedt (Teknat) valde under mötet att lägga in ett förslag på ändring – en ändring som accepterades när det var dags för röstning. Det som fullmäktige i slutändan röstade ja till blev därmed att ”uppdra Kårstyrelsen att revidera ÖKABs ägardirektiv efter behov fram till 20-04-21”. Skillnaden blev med andra ord att hela kårstyrelsen fick makten över ägardirektiven istället för de tre ägarrepresentanterna.

Resten av mötet gick i rasande takt. Fullmäktige fastställde att avgifterna för att vara medlem i Örebro studentkår skulle vara oförändrade, samt att kårsektionerna ska fortsätta representera de utbildningar som de i nuläget gör. Därefter redogjorde Evelina Aittamaa för de fokusfrågor som teasats för fullmäktige inför nästa år. En diskussion om dessa hade ägt rum inför mötet och fullmäktige verkade vara nöjda med den diskussionen. På nästa möte (20 april) ska de också få ta beslut om fokusfrågorna – alltså de övergripande politiska områden studentkåren riktar sig in på 2021/2022.

Mötet förklarades därefter avslutat efter sammanlagt 79 minuters sammanträde.


Comments


bottom of page