FUM-RAPPORT: FUM 4 - ÄGARDIREKTIV OCH VERKSAMHETSPLANER
- chefredaktor
- för 1 dag sedan
- 3 min läsning
Tisdagen den 15/4 hölls det fjärde och sista fullmäktigemötet för verksamhetsåret 24/25. Mötet hölls i vanlig ordning i teknikhusets rättegångssalar, där Zack Petersson var mötesordförande och Jakob Hagström var mötessekreterare.

Mötet öppnas 17:24.
RUTINÄRENDEN
Mötet inleds med att justera röstlängden, där man räknar till att det finns 35 röstberättigade på plats.
Kort därefter är det dags för de heltidsarvoderade att presentera sina tids- och styrelserapporter. I och med att det är sista FUM är dessa rapporter aningen mer utvecklade än de tidigare, men hålls ändå kortfattade till hänsyn av mötestiden.
Punkterna går sedan till omröstning, där de läggs åt handlingarna.
VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET
Under FUM 4 ska verksamhetsplanerna för 25/26 presenteras. Dessa utformas av Örebro studentkårs presidium, samt Lösnummers styrelse. I samband med detta utformas även en ny budget som ska ligga till grund för kommande verksamhetsår.
Först ut presenteras Örebro studentkårs budget och verksamhetsplan av Anna Olsenius. Man går igenom de korrigeringar och förändringar. De stora förändringarna som presenteras är bland annat att minska antalet utredningar, utforma två organisatoriska mål, utreda den enade studentrösten och att utreda Örebro kårhus.
När budget presenteras finns en tydlig förklaring över korrigeringar och vad som ligger till grund för budgetens korrigering.
Efter presentationen går propositionerna till omröstning där de finner bifall.
Senare under mötet är det dags för Lösnummers verksamhetsplan och budget att presenteras. Likt studentkåren finns mindre korrigeringar som presenteras mer kortfattat. Lösnummers största punkt handlar om ekonomin, där en av Lösnummers intäkter försvinner till verksamhetsåret 25/26. Anledningen till detta är att en tidigare annonsör sagt upp avtalet, vilket gör att Lösnummer förlorar cirka 20 000 kronor i intäkter. Detta presenteras sedan tydligare i budgetmotionen, där den är utformad utefter förändringen som kommer inträffa.
Även dessa finner bifall när de går till omröstning.
ÄGARDIREKTIV, HÄVNING OCH AUKTIONERING
Nästkommande proposition innebar viss förvirring under mötet. Denna proposition läggs fram med diverse förslag och tankar om ägardirektivet för Örebro kårhus. När presentationen är klar, kommer ett förslag om att göra tilläggsyrkande. Tillägget presenteras, där det finns punkter som strider mot förslag som finns i den första bilagan (bilaga 9a). Väl vid omröstning görs misstaget att originalbilagan (9a), och bilagan med tilläggsyrkande, båda finner bifall. Det som händer här är att de genomröstade förslagen i själva verket slår ut varandra, vilket betyder att båda förslagen inte kan finna bifall.
Kort efter att beslutet tagits inser man misstaget och väljer att häva hela propositionen. Man auktionerar sedan mötet till 20:00, där man kommer göra om hela processen igen.
Vid 20:00 är sedan samtliga ledamöter tillbaka och man börjar om arbetet om propositionen. Under pausen förser kårstyrelsen ett nytt förslag till fullmäktige, som de väljer att kalla bilaga Y. För att sammanfatta är förslaget om bilaga Y att förenkla processen genom att enbart välja in den med sina revideringar. Bilagan är det nuvarande ägardirektivet utan ändringar, där syftet är att lägga in samtliga ändringar utan att de går emot varandra. Man ställer på så sätt bilaga Y mot bilaga 9a, samt bilaga X, där bilaga Y finner bifall.
DISKUSSIONSPUNKTER
Första diskussionspunkten som presenteras handlar om en rapport om Örebro studentkårs studentorganisation. Detta syftar till de potentiella utvecklingsområden som presidiet kan göra inför nästa verksamhetsår. Det innefattar bland annat tillgänglighet, kommunikation och bättre dynamik.
Efter presentationen görs en kortare diskussion med ledamöterna, där många ser positivt på dagens arbete men håller med om förbättringspotentialen.
Diskussionspunkten läggs sedan åt handlingarna.
Nästa diskussionspunkt handlar om rollen som vice ordförande med studiesocialt ansvar, där man likt den förra punkten vill hitta eventuella utvecklingsområden för posten. Denna diskussion hade sin förankring i den höga arbetsbelastning som posten har, samtidigt som man gärna ser en ökning på tillgängligheten.
Efter diskussionen läggs punkten åt handlingarna.
Mötet avslutas sedan 22:15.
Comentarios