top of page

FUM-rapport: Många frågor kring skriftliga rapporter, ett konkurshotat kårhus men ett bra samtalskli

Det andra fullmäktigemötet för terminen kan ha varit rekordkort. Men Örebro studentkårs högst beslutande organ hann ändå med att ta upp flera intressanta ärenden under tisdagskvällen. Nedan följer en rapport från Lösnummers utsände på mötet.

Mötesordförande Nicolaie Kattah hälsade kl. 17:15 alla välkomna till det digitala mötet och informerade alla de närvarande om förutsättningarna på Zoom och det digitala röstsystemet VoteIT. Totalt 26 röstberättigade ledamöter var på plats från åtta av nio kårsektioner. Så här såg närvaron ut:

Mandaten är fördelade på antalet medlemmar i kårsektionen, vita rutor i bilden ovan innebär tomma mandat – alltså att kårsektionen inte deltog med alla de röstberättigade representanter i fullmäktige som de har rätt till.

Formaliapunkterna fortsatte och mötet landade i presidiets (= ordförande samt två vice ordförande för Örebro studentkår) skriftliga rapporter, där ett antal frågor dök upp. William Kroon (Sesam) hänvisade till förra mötets rapporter då presidiet pratade om olika projekt. Men i gårdagens mötes skriftliga rapporter gavs ingen uppdatering om hur dessa projekt gick, vilket Kroon efterfrågade. Evelina Aittamaa, vice ordförande med studiesocialt ansvar, svarade och uppdaterade om de två projekten som syftades på – ”ORU lyssnar” och ”Prisjakten”.

NYFIKNA FRÅGOR

Det framgick av Evelina att ”ORU lyssnar” pågår och att man arbetar med att sammanställa svaren som kommit in i universitets feedbackplattform som lanserades i oktober. Gällande Prisjakten som Lösnummer skrivit om tidigare erkände Evelina Aittamaa att projektet ”inte var superlyckat” men att ett ökat deltagande märktes under hela tävlingens gång. Det återstår att se om Prisjakten gör comeback i någon form i den digitala introduktion som klubbades förra veckan.

William Kroon frågade därefter ytterligare en fråga, nämligen om vilken kontakt Evelina har med Campushälsan i nuläget. Evelina svarade att Campushälsan har färre bokade besök denna höst jämfört med förra hösten, men också att studentkåren i dagarna skickat ut enkäter till medlemmarna med syfte att kartlägga måendet hos studenterna.

Lisa Palander (Sobra) lyfte sedan en diskussion om två dokument som förra våren avslogs av FUM, men som nu i en ny tappning antagits som styrdokument av kårstyrelsen. Dokumenten berör studentkårens strategiska kommunikation utåt. Det som varit knäckfrågan, ända sedan FUM-mötet förra året som Palander syftade på, har varit om att studentkåren och alla kårsektioner ska kommunicera (i bland annat sina sociala medier) enligt den del i studentkårens stadga som berör religiös obundenhet.

Ordförande Katarina Kristoffersson påpekade att dessa styrdokument nu hänvisar direkt till stadgan, något de inte gjorde när de lyftes till FUM förra våren. Det betyder att FUM istället behöva rikta sig på förändringar av stadgan om de har synpunkter på vad en religiöst obunden kommunikation innebär. Diskussionen verkade därmed återigen handla om en tolkning av just termen religiöst obunden, men dagordningen som styr mötet tillät ingen sådan vidare debatt just detta möte.

KÅRHUSET MOT KONKURS?

Därefter frågade Pontus Nilsson (Sesam) om en annan del i de skriftliga rapporterna. Nämligen att presidiet berättar om en ansträngd situation för kårhuset. Nilsson bad ordföranden att utveckla hur arbetet går och Katarina Kristoffersson svarade. Det framgick att studentkårens företag som driver kårhuset (Örebro Kårhusrestaurang AB, ÖKAB) är konkurshotat då de inte får in de intäkter som krävs i nuläget. Kårhuset har ingen verksamhet och studentkåren får i nuläget ekonomisk och juridisk rådgivning från universitetet för att rädda ÖKAB.

Nästa ärende var Örebro studentkårs valordning, ett dokument som reglerar valen till i stort sett alla poster inom den centrala organisationen. Förändringarna som skett i dokumentet var dock inte så omfattande och Lovisa Sajland som föredrog ärendet för kårstyrelsens räkning berättade kort om bland annat meningsuppbyggnader och innehållsförteckningar. Något som däremot inte uppdaterats var mandatfördelningen i fullmäktige (se bild ovan). Detta då man inte hade tillgång till den medlemslista som fördelningen ska baseras på. När den nya valordningen godkänts av fullmäktige innebar det därmed att fördelningen i nuläget kommer förbli densamma som även framöver.

Det avslutande ärendet för kvällens möte var en diskussionspunkt som i princip redan diskuterats färdigt. Den berörde samtalsklimatet på möten som detta och själva diskussionen skedde internt på det förmöte som kallas åsiktstorg, som arrangerades förra veckan. Här passade Zack Peterson (GIH) på att framföra sin upplevelse av ett gott samtalsklimat idag.

Mötet, som skedde utan längre pauser, avslutades sen efter mindre än 1,5 timme. Nästa FUM sker den 23 februari.


Comentários


bottom of page