top of page

Funka på Örebro universitet

Är du student på Örebro universitet och har någon typ av funktionsnedsättning? Då finns Funka för dig. Funka hjälper studenter med olika lösningar i deras utbildning för att de ska ha samma villkor som alla andra.

På Funka jobbar Ia Ericson och Sarah Lombrant inte bara med enskilda studenter som är i behov av extra stöd utan också med tillgängligheten för alla studenter på universitetet. De jobbar även med att tipsa lärare hur de ska kunna bemöta de studenter som har olika funktionsnedsättningar. Det lärarna gör är avgörande för hur studenterna kan följa undervisningen och både Ia och Sarah menar att lärarna på universitetet vill studenterna väl och vill hitta lösningar för situationer som kan uppstå. – De är väldigt lyhörda och försöker verkligen lösa det, säger Sarah.

Den som söker sig till Funka för att få stöd ska ha någon typ av funktionsnedsättning och vara student på Örebro universitet. Studenten ska även ha ett intyg och har man inte det kan man ta kontakt med Funka för att få guidning i hur man ska införskaffa sig sitt intyg. De studenter som söker sig till Funka kan ha allt från dyslexi till psykiatriska diagnoser som ångest vilket Ia och Sarah menar är något som ökat. Vilket stöd man kan få varierar och det kan handla om talböcker, anteckningshjälp eller en mentor som hjälper till i planeringen. En annan vanlig lösning för studenterna är anpassad tentamen då studenten till exempel kan få längre tid på sig att skriva, skriva på dator eller sitta i ett eget rum. Detta är också något som utvecklas och snart kommer det finnas fler anpassade rum för anpassad tentamen.

Enligt diskrimineringslagen ska myndigheter vara tillgängliga för alla och det är även detta som Funka bygger på, men vad som innefattar denna diskrimineringslag är inte helt tydligt. Ia och Sarah menar att studenten inte har rätt till vilket stöd som helst. – Det är vi som bedömer vad studenten har rätt till, menar Ia.

Comments


bottom of page