top of page

Föreläsningar för en bättre studiestart!

Som en del av introduktionen erbjuder universitetet tre föreläsningar som ska underlätta din studietid. De ämnen som behandlas är Att tala inför andra, Studieteknik och Tips för att överleva universitetet. Nedan kan du läsa mer om var och en av föreläsningarna.

Föreläsning: Studieteknik

7 september 10.15-12.00, Universitetsbibliotekets aula 13 september 10.15-12.00, HSL2 Föreläsare: Henrik Strandahl, studievägledare Här får du ta del av de bästa sätten för att komma igång med dina studier och du kommer att få lära dig hur du är mest effektiv när du ska plugga.

Henrik Strandahl om varför du som ny student ska ta dig tiden att komma och lyssna: – Om jag ska plocka ut en student som jag tror kommer klara sina studier skulle jag inte välja den med bäst gymnasiebetyg, den smartaste, eller den som har förkunskaper i ämnet. Jag skulle välja den student som har bäst studieteknik och bäst förmåga att planera och använda sin tid. Lite kunskaper om detta får ni om ni går på min föreläsning och förhoppningsvis kommer ni med bra studieteknik att effektivare kunna använda er tid.

Föreläsning: Så här överlever du universitetet

12 september 15.15–17.00, HSP1 Föreläsare: Anette Holm, författare Här får du tips av författaren till boken ”Livets ABC – en överlevnadsbok” om hur du ska göra för att överleva universitetet och samtidigt ha kul och lyckas med dina studier. Du får veta hur du ska hantera jobbiga grupparbeten, trixiga inlämningsuppgifter, tentaångesten, maten, pengarna och kärleken.

Anette Holm berättar för Lösnummer om sin bok och om föreläsningen: – Det är en bok till alla som vill ha ett bra liv. Den handlar om allt du behöver veta: hur du blir glad, stark och fri, hur du packar ett handbagage för en lång resa, hur du köper aktier och förhandlar, vad du ska göra när du får ont i magen eller i själen, hur du skaffar ett jobb och hittar kärleken, vad som händer när du får ett litet ekollon och mycket mer.

De som kommer på min föreläsning får en massa bra och konkreta tips som gör det lättare att plugga på universitetet. Men de kommer också att ha nytta av dem för resten av livet. Jag ska prata om hur man tacklar utmaningarna, tar hand om sig själv och hur man blir framgångsrik.

Föreläsning: Att tala inför andra

14 september 15.15–17.00, HSL2 Föreläsare: Stina Odlingsson, adjunkt i retorik Under din studietid kommer du att ha seminarium där du behöver tala inför andra för att visa din kunskap. Här får du många tips på hur du förbereder och utför en muntlig presentation – vare sig du älskar eller avskyr att göra det.

Stina Odlingson om sin föreläsning: – Att tala inför andra. Orden väcker genast känslor hos dig. Blir du glad? Blir du rädd? Blir du kanske lite smånervös? På föreläsningen kommer du få verktygen du behöver för att känna dig säkrare att hålla muntliga framföranden. Du kommer få insikt i hur du skapar övertygande texter och tal samt hur du kan använda kroppsspråket och orden för att få människor att lyssna och att minnas vad du har att säga.

Du kommer med andra ord att få en unik verktygslåda som blir ytterst användbar i dina fortsatta studier på universitetet, oavsett hur du känner kring att tala inför andra just nu.

Foto: Lösnummers arkiv

Kommentare


bottom of page