top of page

Granskning: Mobilstölderna på campus fortsätter

Ingen har nog missat inläggen i “Dom kallar oss studenter” eller lapparna på entrédörrarna till campus olika byggnader. “Varning för mobilstölder” lyser starkt i röda bokstäver och man rekommenderas att vara “extra försiktig”. Studenter på campus Almby vid Örebro universitet har drabbats av mobilstölder i över ett års tid, och än syns inte slutet. Lösnummer har pratat med Anna Eriksson, biträdande säkerhetschef på universitetet, samt studenter som blivit utsatta för stöld eller stöldförsök.

– Det är inte lätt att hålla koll på alla sina saker när man sitter vid ett överbelamrat bord fyllt av böcker och anteckningar i ett halvt organiserat kaos. Att man då råkar lägga sin mobil lite väl synligt på bordets kant, fullt tillgänglig för en okänd person att ta, är inte ovanligt, vilket är precis det som har skett i ungefär ett och ett halv år nu, förklarar Anna Eriksson från universitetets säkerhetsenhet. När det var som värst kallades väktare in, och utifrån deras iakttagelser samt vittnesuppgifter från någon student kunde en individ till slut knytas till brotten. Eriksson berättar att personen faktiskt fick fängelse, och sedan även utvisning. Trots detta gripande har stölderna fortsatt och skedde åter senast förra veckan.

Lösnummer har haft kontakt med studenter angående brotten. En student berättar om sin vän som var med om ett stöldförsök utanför universitetsbiblioteket på campus Almby.

– En man kom fram och lade ett stort papper framför henne på bordet, och försökte sedan kommunicera på italienska. Hon beskrev det som att det som stod på lappen inte gick att uttyda, utan att det bara stod massor av bokstäver. På en millisekund blev hon påmind om tidigare inlägg i gruppen “Dom kallar oss studenter” om mobiltjuvar som använt sig utav dessa metoder, så då slet hon undan pappret och tog tag i min telefon som låg där under. Hon tog även tag i sin egen och skrek ”No!”, varav mannen lite smått stressat gick därifrån.

Efter händelsen kontaktade studenten säkerhetsenheten, som rådde denne att gå ut med en upplysning i “Dom kallar oss studenter” och skickade ut säkerhetsansvariga för att leta efter en person med signalementen som studenten angivit.

– Vi har kallat in väktare vid flera tillfällen, vilket troligtvis gjort att stölderna minskat. Detta är något som visar att universitetet tar denna problematik på allvar, och vill komma till rätta med detta. Om man ser något sådant hända, eller är med om det själv, är det ytterst viktigt att kontakta universitetets säkerhetsenhet. Vi kan då även hjälpa den utsatta att göra en polisanmälan, menar Anna Eriksson.

För att förebygga fler stölder arbetar säkerhetsenheten med att informera studenter om brotten. Hittills har man spridit information med hjälp av universitetets lärplattform Black Board, samt lokaltidningen Nerikes Allehanda och Sveriges Radio som behandlat ämnet i nyhetsinslag. Eriksson berättar också om att hon ägnade en fredags eftermiddag åt att klistra upp lappar på alla entrédörrar på campus, för att säkerställa att studenter nås av uppgifterna. På senaste tiden har säkerhetsenheten fått en hel del mejl av studenter som blivit utsatta för stöldförsök, men som tack vare informationsspridningen lyckats stoppa försöken i tid.

För att problemet ska kunna angripas är det viktigt att studenterna samarbetar med säkerhetsenheten. Den bästa åtgärden är att vara uppmärksam och se till att inte förvara värdesaker öppet och lättåtkomligt. Att kontakta säkerhetsenheten om man bevittnar eller är med om ett stöldförsök är också viktigt. Kontaktuppgifter till säkerhetsenheten hittar du här.

1 visning

Comments


bottom of page