top of page

Häng med till campus Grythyttan!

Vad vet vi egentligen om Grythyttan? Ja, det lagas väl en del mat där… Detta är nog en av de många föreställningar om Örebro universitets campus flera mil från Örebro. Men efter att ha besökt restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan så får en veta att skolan inte bara består av matlagning, utan mycket mer än så. I Hällefors kommun, med några mil utanför Örebro, kommer vi till Grythyttan. Campus Grythyttan erbjuder några av landets mest exklusiva utbildningar inom måltidskunskap och värdskap.

På restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan kan du studera programmen Hotell och värdskap, Kulinarisk kock och måltidskreatör, Sommelier och måltidskreatör och Måltidsekolog. De tre förstnämnda programmen har sin utbildning på campus Grythyttan. Måltidsekologprogrammet har halva sin studietid på campus Örebro och de tre sista terminerna spenderas på campus Grythyttan.

Grythyttan är en plats med mycket historia bakom sig. Vi uppmanar er att ta en dag ifrån vardagen för att hälsa på i Grythyttan. Med stor sannolikhet kommer biblioteksassistenten Carola Tedenbring, Grythyttans egna eldsjäl, ta er med storm med all historia och visa er skolans bästa delar. Carola är dock inte ensam med att brinna för denna skola. Det märks att både lärarna och studenterna på Grythyttan brinner för sin bransch och det rymmer en atmosfär som en inte hittar på något annat universitet.

Vi har fått träffa tre studenter från Grythyttan. Sabina Kickmaier, kårsektionens ordförande, som studerar sin andra termin på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör. Vahide Bajgora, som studerar Hotell och värdskap, är också engagerad i kårsektionen och sitter som utbildningsbevakare och skyddsombud. Elias Åkerblom går sin sista termin på programmet Kulinarisk kock och måltidskreatör och ska snart ut i arbetslivet.

Sabina berättar att hon hörde talas om Grythyttan första året på gymnasiet och det redan då såddes ett frö om att hon skulle studera där i framtiden. Vahides tankar var att sikta sig mot ledarskap när hon skulle göra sitt universitetsval. Efter många sökningar hamnade hon till slut på Grythyttans hemsida och valet blev klart. Elias valde mellan Grythyttan och Restaurangakademin i Stockholm, men efter att ha läst många bra recensioner föll valet på Grythyttan.

– Vi varvar praktisk kunskap med teoretisk kunskap. Vi har ett upplägg som utmärker oss jämfört med andra universitet. Människor i vår bransch vet vad Grythyttan är, men många utanför branschen har oftast en oklar bild om vad vi faktiskt gör här, säger Sabina.

Vahide menar att det bästa med Grythyttan är den sammanhållning som finns på campus.

– Vi är ungefär 300 studenter och vi blir som en familj här. Vi är många som umgås och hittar på saker tillsammans. Även om vi finns här ute i skogen har vi allting som vi behöver, berättar Vahide.

Sammanhållningen är alltså en stor faktor i att många trivs med att studera i Grythyttan. – Det har varit intressant att umgås med samma slags branschfolk i tre år och inte kommit i kontakt med studenter inom andra ämnen, självklart hade det varit roligare med både och, säger Elias. – Men vi känner oss självklart som en del av Örebro universitet, och det hade varit roligare om folk fick veta mer om oss och vad vi gör här, fyller Sabina i.

Häng med på en tur in i Grythyttans värld. Tryck på bilderna för att förstora.


Kommentare


bottom of page