top of page

I huvudet på Carl-Johan Wase

Carl-Johan Wase är universitetsadjunkten som 2013 belönades med Örebro universitets pedagogiska pris. Han är sedan våren 2012 verksam som lärare i rättsvetenskap vid Örebro universitet. Carl-Johan var tidigare anställd som universitetsadjunkt vid Mittuniversitet och har även haft undervisningsuppdrag vid Högskolan i Skövde. Hans undervisning rör främst rättsområdena socialrätt, allmän förvaltningsrätt samt vissa delar av straffrätten. Han är även vice-ordförande i utbildningskollegiet vid Juridicum.

Hur skulle du beskriva fullkomlig lycka? Svår fråga… jag skulle nog säga att jag finner den största lyckan av att vara i närheten av mina nära och kära. Sen finns en särskild period på året som jag uppskattar särskilt mycket, nämligen i månadskiftet maj/juni. Känslan av att allt är på väg att blomma ut igen måste jag säga är en hög form av lycka.

Vilken är din största rädsla? Det skulle nog vara att bli lämnad ensam eller att någon i min absoluta närhet drabbas av en svår sjukdom.

Vilken egenskap ogillar du mest hos andra? Medveten tillämpning av härskartekniker.

Vilka ord och fraser överanvänder du mest? Det varierar men den här terminen har jag av någon anledning snöat in på uttrycket ”alright”.

Vilken person inom ditt verksamhetsområde ser du mest upp till? Det finns många personer! Men jag skulle nog säga professor Kerstin Nordlöf som jag känt sedan 2005, då jag läste straffrätt. Tack vare hennes upplyftande ord om mina prestationer väcktes mitt intresse för den akademiska världen.

Vad anser du är studenters vanligaste misstag? Haha – ja det finns en hel del misstag som en student kan begå under sin studietid. Jag lyfter tre saker:

  1. Att studenten inte är internt motiverad utan istället studerar på grund av externa faktorer

  2. Att studenten inte har insikt i hur studenten lär sig. En del studenter lär sig genom interaktion med lärare och andra studenter, andra kanske lär sig av att sträckläsa kurslitteratur. Så tipset är att tidigt under studietiden sätta sig in i hur du som student fungerar och lär dig

  3. Att studenten stressar upp sig och att fokus då istället hamnar på stressen istället för det som ska läras… Skriv ner allt som ska göras och börja bocka av, lärandemål för lärandemål!

Vad är din största extravagans i livet? Jag har egentligen inga dyra fritidssysselsättningar men jag har lagt en hel del pengar på flugfiskeutrustning och fiskeresor utmed åren.

Hur är din nuvarande sinnesstämning? Den är blandad… Jag har för tillfället hög arbetsbelastning och håller samtidigt på med flera andra privata hemmaprojekt av positiv karaktär. Jag får energi av att hålla på med saker och jag skulle nog säga att min sinnesstämning är god överlag just nu.

Vilken talang skulle du helst besitta? Vara riktigt duktig på att snickra, men det ska jag lära mig och jag ska faktiskt redan börja ikväll och anlägga grunden för en uteterrass.

Vart och när var du lyckligast? Det finns massa tillfällen men spontant minns jag ett tillfälle när jag gick i nian. Jag spelade basket och var faktiskt riktigt duktig. Jag hade sökt in till riksidrottsgymnasiet i Jönköping och under skoltid dök min mamma upp i skolan med ett brev där det stod att jag vara antagen till utbildningen. Sen måste jag ju givetvis också säga att jag blev väldigt lycklig när min sambo sa ja till att gifta sig med mig och när jag fick veta att jag skulle bli pappa.

Om du kunde ändra en sak om dig själv, vad skulle det vara? Att fullfölja! Jag är otroligt kreativ och kommer på massa bra saker, både på arbetet och i privatlivet, men ibland kan det bara vara ord och ideér.

Vad anser du vara ditt livs största bedrift? Att ha pluggat två utbildningar (tog förvisso några år) och samtidigt arbeta som ordningsvakt och diverse andra jobb.

Vad anser du vara den djupaste formen av elände? Krig… det finns inget mer förödande. Kan inte alla bara hålla sams!?

Vad är din favorit syssla? Flugfiska och naturen.

Vem är din hjälte i fiktionen? Robinson Kruse.

Hur skulle du vilja dö? I lugn och ro.

Hur vill du bli ihågkommen? Som den personen som alltid ställde upp för andra i min närhet.


Comments


bottom of page