Hur svårt kan det vara att ha med andra människor att göra? Det frågar sig Mia Törnblom i sin nya bok. Genom korta anekdoter, berättelser om möten och upplevelser reflekterar hon över hur något så enkelt istället blir krångligt. Resultatet blir ett stort stycke värme, där det blir tydligt att det är helt okej att tycka att det är svårt. Det är rent av alldeles mänskligt.
Mia Törnblom är en välkänd profil inom personlig utveckling. Ett tema på vilket hon föreläser, utbildar och skriver böcker. Hennes kanske mest kända bok, Självkänsla nu! har lärt läsare i flera länder vad skillnaden mellan självkänsla och självförtroende egentligen är. Den här gången är det dock inte råd, tips och handlingsprogram som står i fokus. Istället har Törnblom samlat en rad korta berättelser, baserade på både egna och andras erfarenheter, som säger något om hur livet kan vara. Om att ha en komplicerad relation med sin mamma, att leva med en deprimerad partner, att ha en man som ”är dum i huvudet”, att vara ärlig och att ha kärleksproblem. Helt enkelt sådana saker som vi alla upplever någon gång. När mötet eller interaktionen med en annan människa inte är fullt så enkelt som vi hoppats.
Det är skönt att slippa pekpinnarna. Att läsa en bok som inte avslutas med en checklista på hur vägen till ett bättre/lyckligare/smalare/hälsosammare/stressfritt liv uppnås. Visst förekommer det små råd och tips här också, men de levereras implicit och läggs då dessutom på en mänsklig nivå. Plus att Törnblom har en underbart ödmjuk attityd. Hon bjuder på sig själv och utger sig inte för att ha några färdiga svar eller lösningar. Hon berättar om sina egna tillkortakommanden och ger både roliga och sorgliga exempel på när livet inte alltid blivit som hon, eller andra, tänkt sig. Just det personliga tilltalet och de nakna berättelserna gör Hur svårt kan det vara? lätt att ta till sig och tycka om. För det är lätt att känna igen sig och relatera till det som skrivs.
Sedan kan det ibland vara svårt att se den röda tråden. Visst handlar det genomgående om relationer, om kommunikation och mellanmänsklig interaktion, men ändå känns kapitlens olika teman ibland något spretiga. Fast egentligen gör det också sitt till för bokens charm. Det är lite allt möjligt, en mix av det mesta. Högt och lågt, stort och litet. Av träningspass, cancer, alkohol, vänskap, skilsmässor, döden, tonåren, bitterhet. Egentligen är det ju så livet är också: lite av varje, av både glada och ledsna stunder. Det är mänskligt och ibland är det jäkligt svårt. Med Hur svårt kan det vara? visar Törnblom att det är helt okej att tycka så. Och det är rätt så skönt att få det bekräftat.
Titel: Hur svårt kan det vara? Författare: Mia Törnblom Genre: Psykologi Utgiven: 2014 Förlag: Forum bokförlag
/ Emelie Bröms Skribent
Comments