top of page

Inspiration från Yrkespodden i ansökningstider

Den 16:e april är sista dagen att söka nästa termins kurs, och många av oss är obeslutsamma. I Yrkespodden kan vi  inspireras till att välja vägen till vårt drömyrke! Lösnummer har träffat rösten i, och bakom produktionen: Jenz Jangdin.

En typisk fråga i Yrkespodden är: Hur ser vardagen ut? Ett vanligt svar på den frågan när man söker information på internet är att det varierar från dag till dag. Fraser som ingen dag är den andra lik har vi sett otaliga gånger. Men vad betyder det egentligen rent konkret? I Yrkespodden får personer från olika yrken berätta i större detalj om vardagen med mycket praktiska exempel, för att verkligen ge oss en ordentlig inblick.

Idén till yrkespodden kom till Jenz när han förra våren gick företagsekonomi, entreprenörskap och affärsutveckling här på universitetet. Uppgiften var att komma på en affärsidé; ett problem och en lösning.

– Då kom det upp ett problem, att folk hoppar av utbildningar och vet inte vad de vill jobba med. Det första jag gjorde var att göra en undersökning, gå runt och fråga folk här på universitetet frågor som; vet du vad det här yrket innebär? Vet du vad det krävs för utbildning? Vad vill du “blir när du blir stor”?

De flesta vet alltså inte riktigt vad de vill jobba med. Det finns en riktning i tanken men ingen konkret bild av hur det kommer att bli. Så, det som Jenz ville att folk skulle veta mer om är; vad yrket innebär, hur man utbildar sig till det, och vad som krävs av en. Idén var klar och det praktiska arbetet drog igång.

– Så jag började studera hur man skulle kunna göra ett upplägg för en podcast. Och då gjorde jag ju allt det på skoj, jag hade en liten tanke om att det här skulle man ändå kunna göra!

I slutet av kursen fick idén mycket beröm och stöttning, både från medstudenter, lärare och företag som var där och lyssnade.

– När jag gick ut från den presentationen träffade jag Evelina Carey som jobbar som samverkanskoordinator här på Örebro universitet, som hjälper andra med projekt. Hon sa att det var en jättebra idé! Sedan den dagen jobbade jag med det här hemligt i sju-åtta månader. Över sommaren, hela hösten, och sedan släpptes podden efter nyår i år, berättar Jenz.

Flera hjälpsamma personer som nu ingår i Yrkespoddens projektgrupp är musikproducenten Johan Westerfors här på musikhögskolan som har gjort introt, och Karl Bergholtz som är poddens ljudtekniker. Även Örebro universitet har hjälp till att hitta de tre första yrkena, sjuksköterskan, ingenjören och juristen, vilka alla finns som program här på universitetet. Men hur får man tag på fler yrken?

– Jag pratar med folk om vad de tycker är bra, om vad vill de höra. Det här yrket är bra, vem är bäst på det? Örebro är en stor stad, det finns kända profiler här, samt i Sverige. Som Alexander Axén som sitter i TV4 i princip varje vecka. Det som är det roliga är att oftast vill folk vara med. Det är en win-win deal där båda sidor blir sedda.

Jenz blir själv inspirerad av de yrkespersoner han intervjuar i yrkespodden. Det som intresserar honom i dagsläget är marknadsföring, som han fått träna på genom att marknadsföra podden. Men han har, precis som oss andra, funderingar kring vad han vill jobba med, och vad olika yrken inom hans riktning innebär i praktiken.

– Det är det som är bra, jag kan både hjälpa mig själv och andra.

Yrkespodden riktade sig till en början till universitetsstudenter, men utökar kontinuerligt sin målgrupp och räckvidd.

– Nu har jag haft fastighetsmäklare och tränare/coach, de har utbildat sig på andra sätt som inte är universitetsbaserade. Just nu är jag öppen för att köra de yrkena som verkar spännande och roliga, och med gäster som verkligen är framåt och vill visa vad de gör och hur de kom dit.

Självklart kan du som lyssnare önska yrken och personer till Yrkespodden! Är du nyfiken på hur vardagen ser ut för någon som tidigare gått ditt program? Funderar du på att byta och vill höra mer om det andra? Eller vill du bara höra om ett riktigt coolt yrke? Maila in dina förslag till: jenz.jangdin@hotmail.com!

– Man ska följa sina drömmar, och sen tycker jag att, är det så att du verkligen vill bli någonting, och du ändrar dig i sista minuten eller när du har gått halva utbildningen, så är det inte ett problem att du byter, det viktiga är ju att du gör det du vill. Kan jag bli det här? Vill jag bli det här? Kan jag offra min tid, och lägga den på det här? Är det så att podden kan motivera dig att ta sista steget, kör!, avslutar Jenz.

Lyssna på Yrkespodden HÄR!

Comments


bottom of page