top of page

INTERVJU: Ingenjörsmässan – Bron mellan akademi och arbetsliv

I mitten av oktober skiftar löven färg då hösten strör guld över trädkronor. Fågelsången har tystnat sedan fåglarna har flyttat söderut. Sverige blir kyligare och går mot mörkare tider, men mitt ibland alla höstkänningar arrangeras den livade ingenjörsmässan, som i år ägde rum den 12 oktober.

Alice och Charlie utgör duon som är näringslivsansvariga i TekNat. De är två eldsjälar som båda har ett brinnande engagemang för att anordna denna typ av evenemang. Det är dagar som denna som har fått dem att vilja sitta i TekNats styrelse.


Alice & Charlie, näringlivsansvariga


För betraktaren framstår ingenjörsmässan som väldigt stimmig när man spatserar genom teknikhuset –ett konglomerat av goodiebags, tävlingar och kallprat. Men för den som befinner sig i folkmassan tjänar ingenjörsmässan ett viktigt syfte, det anser i alla fall Charlie.

Syftet idag är att bygga en bro mellan akademin och arbetslivet. Att få ta i hand med sina potentiella framtida arbetsgivare är viktigt.

Att förkroppsliga företag samt möjligheten att få sommarjobb, examensarbete och heltidstjänster är några huvudsyftena, poängterar Alice.

Om TekNat skulle tillskrivas ett epitet hade det varit något i stil med ”den lila tungviktaren”. Eftersom kårsektionen är en av de största och mest välorganiserade på Örebro Universitet samarbetar de med många väletablerade företag inom teknikbranschen. Ingenjörsmässan är emellertid inte bara en möjlighet för den enskilda studenten att knyta kontakter med företag, det är också en chans till fler fruktbärande samarbeten för kårsektionen. Alice berättar:

Vi har haft direktkontakt med företag under året som kommit fram till oss nu på mässan och föreslagit samarbete. Att arrangera och genomföra den här mässan är en stor möjlighet till nya samarbeten för oss som kårsektion. Det kan röra sig om after works på dessa företag till exempel.

Allt här i världen har dock sitt pris. Det har krävts mycket förarbete, som involverat två olika årgångar av styrelser, för att förverkliga detta evenemang. Redan förra våren inleddes planeringen inför evenemanget och arbetet som utförts har involverat allt ifrån raggning av storföretag till att pyssla med petitesser. Nu när eventet, som bara varit en vision, utspelar sig framför Charlies ögon så ser han belåten ut.


Dagen har gått som förväntat och alla företag har varit lika engagerade som vi. Vi samlar alltid ihop lite mässfunktionärer och lite diverse andra som hjälper oss, så en stor eloge till dem. Utan dem hade vi inte kunnat göra det här. Vi har också fått väldigt mycket hjälp från resten av styrelsen


Ett av mässans huvudsakliga syften är som tidigare nämnts att studenten får möjlighet till exjobb och sommarjobb. Men hur många går egentligen ifrån mässan med ett potentiellt exjobb eller ett sommarjobb i handen? Charlie menar att mässan är prologen till kontaktdagen som inträffar i november. Det evenemanget är avsett för den som vill ha ett jobb. Charlie menar på att kontaktdagen kan accelerera en karriär.

Företagen är främst här för att prata examensarbeten. Däremot är ingenjörsmässan sammanlänkad med kontaktdagen som äger rum i november. Det är ett tillfälle att sitta ansikte mot ansikte med ett företag man har intresse av. Exempelvis kan man ha en intervju och diskutera ett examensarbete. Jag tror är att det är den dagen som verkligen ger resultat.



Reporter & fotograf: Simon Franssén



161 visningar

Kommentarer


bottom of page