top of page

Intervju: Les Gordons – ”Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs”

Vi sitter i Prego, ett café som ligger många musik- samt teaterstudenter nära om hjärtat. Jag upplever att detta fik är Musikhögskolans version av Restaurang Forum, Starbucksmaskinen i Prisma eller teknikernas Etage.

Det är ganska mysigt att sitta i detta enorma vakuum, som på många sätt påminner mig om ett gigantiskt växthus. En outsider som mig kan uppleva Musikhögskolan som mäktig, då jag lever i en verklighet av att studenterna här har talanger utöver det vardagliga. Dessa studenter spenderar inte dagarna av att skriva ihop två självständiga arbeten till en kandidatexamen, räknar ut accelerationen på en grävling eller mäter salthalten från olika urinrör. Studenter av detta slag utmanar ödet något mer tror jag, de lever fortfarande barndomsdrömmarna en annan kanske lämnade kvar i sitt tonårsrum.

Jag valde att intervjua en person av sådan karaktär, en person som visserligen har lämnat tonårsrummet men har tagit med sig sin tonårsdröm från rummet till en scen där fler kan höra och få ta del av det han en gång drömde om.

Berätta lite om dig själv:

Jag heter Andreas Roland Wendelsson, och studerar till svenska/historielärare. Jag kommer bli klar till sommaren 2020. Uppfattar mig själv som en väldigt positiv och ”skojsam” person – jag gillar att få folk att bli glada, och det är kul att de man umgås med har roligt.

Hur kom ni på namnet till ert band?

-Bandet har tidigare hetat The Gordons, men detta byttes runt 2012 till Les Gordons. Varför minns jag inte riktigt…

Hur kommer det sig att du intresserade dig för musik?

Alltid sysslat med musik, i grunden spelar jag piano och när jag var sju/åtta år spelade jag främst klassisk musik men även rock/pop. Oftast klassisk, som jag hållit på med i skolan, gymnasiet och universitetet också. Kände att efter Musikhögskolan så hamnade musiken i skymundan, och då satt jag en dag på mitt sommarjobb i Karlstad och tänkte att jag borde syssla med musik igen men mer seriöst. Så, jag lade ut en annons om mig och fick då kontakt med sångaren i bandet och har spelat med dem sedan dess, berättar Wendelsson.

Om du skulle beskriva din musik med tre ord – hur skulle du beskriva den?

-Indie, stark och energisk.

Vilka artister fick dig att intressera dig för musik?

-Ramones och Led Zeppelin var de första banden jag började lyssna på.

Berätta om er senaste turné:

-Vi var borta i åtta dagar, och var bland annat till Amsterdam, Köln och Frankfurt. Just Amsterdam är en väldigt kulturell stad med massor av museum och trevliga människor. Vi hade exempelvis ett gig i The Water Hall där, och bemöttes trevligt samt var det riktigt bra drag från publiken.

Hur är det att få stå på scen?

Känslan jag får på scenen – otrolig! Om du koncentrerade allt i hela universum i en flaska och hällde ut det under ett och samma tillfälle, då får du fram hur det känns att stå på en scen. Dessutom blir samhörigheten med bandet väldigt häftig.

Har ni några planer på att turnera i Sverige?

-Ja, just nu jagar vi gigs och har repat in många låtar de senaste månaderna. Vi är med andra ord redo och taggade inför fler gigs, avslutar Wendelsson.

Bild: Les Gordons

Comments


bottom of page