Greta Thunberg har sedan augusti förra året varit en inspiration för klimatkämpar, inte bara i Sverige utan runt om i hela världen. Thunbergs aktivism tog sig från början i uttryck av en tyst protest utanför Sveriges Riksdag, med plakatet “Skolstrejk för klimatet”. Hennes initiativ har uppmärksammats till den grad att Greta höll tal inför FN:s generalsekreterare António Guterres angående klimathotet. Här i Örebro, likt flera andra städer, följer en grupp människor i Thunbergs fotspår.
Facebook-gruppen Klimatfredag grundades av Katarina Strandahl och Cia Hessel för att stödja Greta Thunberg i kampen för klimatet. Gruppen samlar till veckovisa sammankomster utanför Rådhuset, då Thunberg under “People’s Climate March” i Stockholm uppmanade människor att varje fredag manifestera utanför sin stads rådhus. Den första Klimatfredagen i Örebro ägde rum den fjortonde september, och uppslutningen sedan dess har varit stor.
Lösnummer besökte Klimatfredag under årets första manifestation den elfte januari. Där fick vi chansen att tala med nittonåriga Joel Hessel, son till en av grundarna av Klimatfredag, om hans syn på klimatfrågan och målet med detta arrangemang.
–Klimatet ska inte behöva vara en kris, och det handlar om att förhindra katastrof, säger Joel.
Han citerar även Thunberg, att detta är “vår tids ödesfråga”, och menar att Klimatfredag vill skapa opinion samt visa politikerna att de har stöd i stora och viktiga klimatrelaterade beslut. Det är inte en protest mot politikerna, utan ett sätt att skapa medvetenhet om att åtgärder måste vidtas nu. Hessel uppmanar även partierna att se detta som en blocköverskridande fråga, samt förstå att det inte handlar om att offra utan att i längden vinna.
Lösnummer undrar dock vad Joel tycker om Greta Thunbergs initiativ? Har det gjort någon skillnad?
-Det var startskottet som man behövde, och det har verkligen hänt mycket sedan dess. Att en femtonårig tjej kan bestämma sig för att göra en sådan sak som får ringar på vattnet och sprider sig över hela världen är imponerande.
Thunbergs agerande är beundransvärt, men för universitetsstudenter är det inte optimalt att skolstrejka samt att det ibland kan vara svårt ekonomiskt att exempelvis investera i ekologiska och miljövänliga varor. Därför ber Lösnummer Joel att rangordna hans tre bästa tips för att hindra negativ klimatpåverkan utifrån en genomsnittlig students levnadssätt:
Prata om det!
Flyg mindre.
Konsumera mindre.
–Visa att klimatet är något värt att prata om, och då alla utsläpp sker lokalt behöver man ta eget ansvar. Man måste helt enkelt börja någonstans, och det kan vara små förändringar i ens egen vardag, förklarar Hessel.
Det Lösnummer framförallt tar med sig från pratstunden med Joel Hessel, och från besöket hos Klimatfredag, är att engagemang räcker långt. Att uppmärksamma människorna runt om vilken kris samhället faktiskt står inför, och att successivt införa miljövänligare val i ditt liv kan påverka politikerna att fatta rätt beslut för klimatet.
Initiativ som Greta Thunbergs och Klimatfredags är vad som behövs just nu och för mer information angående detta kika in på Facebook-sidan Klimatfredag och Instagram-profilen Klimatfredag, där alla inlägg, och mycket mer, samlas under hashtaggen #fridaysforfuture.
Comments