top of page

Kavastus investeringsstrategi och råd till unga sparare

På Örebro Slott arrangerades nyligen ett evenemang för börsintresserade. En av föreläsarna denna kväll var Arne Talving, mer känd som twitterprofilen Kavastu. När evenemanget var slut var det mörkt sedan länge men han tog sig ändå tid att prata med alla besökare som samlades runt podiet. Lösnummer passade på att fråga om han ville dela med sig av sina tankar och tips till nya investerare. Det gjorde han gärna!

Men först vill du kanske veta varför han kallar sig Kavastu? Kavastu är namnet på byn i Estland där han har delar av sina rötter och som han även tillbringar stora delar av sommarhalvåret i.

Nu kanske du undrar varför så många ville lyssna på honom? Det är nämligen för att han förvaltar en portfölj som presterat 28 procentenheter över index i snitt sedan 2009. Portföljen består endast av svenska aktier och han har lyckats med detta utan att ta några stora risker.

Under sin presentation på slottet berättade han hur hans investeringsstrategi kom till och fungerar. Han tycker om när det går bra för andra och gick därför med på att Lösnummer redovisade innehåll ur presentationen som vi antecknat:

Omfattande research och hård disciplin Kavastu har en bakgrund som aktierådgivare. Under 80-talet investerade han med teknisk analys som utgångspunkt. Under 90-talet övergick han till att investera med hjälp av fundamental analys. Under 2000-talet bestämde han sig för att lära sig allt han bara kunde om investeringar, särskilt aktiepsykologi som han är mycket intresserad av.

Exempelvis packade han en resväska full av affärstidningar och sträckläste dessa under en utlandssemester. Han rannsakade sina tidigare affärer för att lära sig vad han gjort bra och dåligt. Efter flera års av experimenterande och forskning hade han utvecklat sin egen investeringsstrategi som han sjösatte år 2009.

Hur Kavastu agerar på börsen bestämmer han utifrån många olika parametrar. Han har även satt upp en regelbok som han följer till punkt och pricka.

Kavastu investerar utefter de regler han själv utformat.

Just disciplin anser han är väldigt viktigt. Han är inte rädd för att ta förluster snabbt eller att behålla aktier som stiger. Det är viktigt att ta kontrollen och inte låta känslor som rädsla, girighet eller hopp ta över.

Hur agerar han när börsen faller? Hans investeringsstrategi sticker ut. När marknaden befinner sig i en nedåtgående trend, även kallat bear market, har han inga problem med att ta ut sitt kapital från börsen, även kallat att ligga likvid. Han lyssnar på marknaden och följer huvudtrenden tills den är motbevisad. Han behöver inte tjäna pengar jämt. Därför är han försiktig i nedåtgående trend och undviker bear certifikat, som är ett finansiellt instrument där du spekulerar i nedgång. Ibland gör han korta gästspel men majoriteten av tiden låter han pengarna vila och njuter av livet istället.

Många investerare är rädda för att missa toppen eller botten. Det grämer honom inte för både upp- och nedgångarna på börsen tenderar historiskt sett att vara långvariga. Att missa de första tio procenten av en uppgång är inte hela världen. Än en gång väntar han till marknaden har gjort sitt utlåtande och att en stigande marknadstrend är bevisad.

Hur agerar han när börsen stiger? När marknaden övergår till en stigande trend, även kallat bull market, investerar han väldigt aktivt. Främst i kvalitetsbolag på Large och Mid Cap, de två större listorna på Stockholmsbörsen. Han plockar in 30-50 aktier i portföljen. Dessa aktier kallar han A-laget och dessa aktier riskerar ständigt att bytas ut mot några av de 20-70 andra aktierna han övervakar, som han kallar B-laget. Om en aktie inte presterar som förväntat byts den ut. C-laget kallar han den lista med riktiga skitbolag som han inte tar i med tång. Han kräver att aktierna har en primärt positiv trend vilket den tekniska indikatorn MA200, det glidande medelvärdet de 200 senaste handelsdagarna, visar.

Värdesätter fritid högt Det kanske låter som att han spenderar varje vaken timme med att investera? Tvärtom, han vill inte byta tid mot pengar. Nu lever han på avkastningen hans investeringar genererar. När många jämngamla stånkar och stönar på jobbet med många år kvar till pensionen kan han resa, segla och bara vara.

Kavastus råd till unga investerare

Minimera onödiga utgifter Ett paket cigaretter eller snus som kostar 60 kronor skulle vara värda runt 1000 kronor 20 år senare om du investerat dem på börsen. En ny iPhone som kostar 7000 kronor skulle vara värd 100 000 kronor.

Tänk så här, en ny iPhone kostar 100 000 kronor, är det värt det? Kanske är det bättre att behålla sin gamla och köpa aktier istället. Något år efter inköpet av en iPhone är den inte värd många hundralappar.

Man måste leva i nuet, men humankapitalet vi bär runt på är bra mycket mer värt än massa lös egendom som på väldigt kort tid blir ekonomiskt värdelös.

Undvik dessa vanliga misstag Unga sparare tar ofta för mycket risk och sprider inte sin portfölj i tillräckligt många olika aktier. De gör inte research på hur börsen fungerar. Istället köper de aktier på smålistor och hoppas på att hitta nästa raket. Många har för bråttom och kommer in på tok för sent i aktier som redan har rusat iväg.

Var långsiktig Som ung sparare har du en lång sparhorisont. Därför ska du investera i aktier. Det är viktigt att du köper kvalitetsaktier, som exempelvis SKF, Astra Zeneca eller SEB.

Okej att investera för CSN, men var försiktig! Det är helt okej att använda CSN-pengar till aktieköp men bara vid tillfällen där börsen gått ned i 1,5-2,5 år. Tajming är viktigt på börsen!

Investera försiktigt i rådande marknadstrend Du kan månadsspara nu, men köp inte mycket aktier med en klumpsumma för tillfället. Låt rådande beartrend på börsen läka ut först.

Banker och finansinstitut är inte rådgivare De är försäljare som vill sälja på dig produkter som de själva tjänar pengar på. Det bästa alternativet att direktspara i aktier på ett investeringssparkonto nämner de helst inte.

Börja spara på egen hand istället Nätmäklarna Avanza och Nordnet gör det möjligt att handla till courtaget 1 krona eller 0,25%. Månadsspara 500 kronor och köp första månaden till exempel tre aktier i Industrivärden (aktiekurs ca. 133 i skrivande stund) och med 1 krona courtage blir det i runda tal 400 kronor. Nästa månad har du 500 kronor från ditt månadssparande och 100 kronor kvar från förra månaden vilket innebär att du har råd att köpa tre aktier Balder (aktiekurs ca. 192 i skrivande stund). Fortsätt på det här sättet och återinvestera utdelningarna som kommer varje år. Det kan bli ett av de bästa besluten du tar gällande sparande i ditt liv.

För att ta del av mer kunskap från Kavastu kan du göra som nästan 11 000 andra och följa honom på Twitter: @Kavastu

Många av Kavastus tankar och råd överensstämmer med de Christoffer och Linus från Unga Aktiesparare i Örebro delade med sig av. Här kan du läsa hur du kommer igång med ditt sparande och deras svar på vanliga nybörjarfrågor

Disclaimer: Information från Arne Talvings föreläsning återges i denna artikel med hans godkännande. Även bilderna, översta bilden som är tagen i Linköping och andra bilden som är från hans Twitter, används med hans godkännande.

4 visningar

Comments


bottom of page