top of page

Kommunen ska satsa på Örebrostudenterna

Örebro universitet har varit en viktig del av Örebro kommuns utveckling de senaste 10 åren och är även betydande för kommunens framtid i allmänhet. Detta understryks i den nya satsningen på att göra kommunen attraktivare för studenter – innan, under och efter examen.

Kommunen vill att fler studenter bosätter sig och arbetar i kommunen efter att de avslutat sina studier. Genom att fler studenter stannar kvar i Örebro efter studietiden så kommer välfärden i kommunen att markant förbättras. Lärare, sjuksköterskor, och andra professioner som universitetet utbildar kommer att anställas och i framtiden skapa en stabil och positiv välfärd.

Örebro studentkår har länge fört frågan om kommunens och universitetets samarbete och begärt tydliga ställningstaganden från kommunen angående populationen av studenter och långsiktliga mål om utvecklingen av Örebro som studentstad. Alexander Duarte Tsegai, ordförande för Örebro studentkår, yttrade sig om frågan och sa följande:

”När vi kan fokusera helhjärtat på våra studier kan vi även studera och bidra till ett starkare samhälle oavsett när i livet vi vågar, kan och vill”

För tillfället är det stor brist på personal inom flera företag i kommunen vilket hindrar både företagen och kommunen från att växa. För att få studenter att stanna kvar i kommunen vill Örebro satsa på att förbättra livskvalitén för studenterna genom att förbättra boendesituationen, utveckla tillgången till kultur, nöje och naturupplevelser, och andra påverkande faktorer. Kommunen anser också att ett ökat studentinflytande inom kommunen samt samarbetet med Örebro studentkår kommer att motivera flera till att studera och ta examen.

Genom att stärka universitetet och studenternas livskvalité vill Örebro kommun skapa ett mer attraktivt Örebro. Studenterna skall få möjlighet att påverka kommunens utveckling och hjälpa forma Örebro till den staden de vill studera och arbeta i.

Comments


bottom of page