top of page

Kristoffer Appelquist är död – Beger sig nu ut på turné

Det är hektiska dagar för komikern Kristoffer Appelquist som är aktuell med sin föreställning ”Kristoffer Appelquist är död”. Lösnummer lyckas få en telefonintervju med komikern samtidigt som han traskar genom ett grått Malmö, staden Kristoffer en gång växte upp i.

Kristoffer, framförallt känd sedan panelprogrammens storhetstid, slog igenom med sin nytänkande humor där traditionella punchlines får stryka på foten för hans bisarra vardagsbetraktelser. Det var en ganska egen form av humor som snabbt gav komikern många fans. På senare tid har det blivit färre TV-framträdanden, men Kristoffer har varit ideligen aktiv med bland annat föreställningar som ”Krig” och ”Drömmen om Amerika”.

Med ljudet av sina fotsteg i samtalets kuliss beskriver komikern sin föreställning. Kristoffer tar avstamp i känslan av personlig död då hans livsuppgift försvunnit med att barnen nu flyttat hemifrån. Kristoffer berör en manlig sorg, och hur den kanske inte får ta plats i samhället. Sorgen kan istället ta märkliga uttryck, som att man ringer upp försäkringskassa och skriker bullfitta i luren, även fast man inte ens har ett ärende där, menar komikern.

Hans bucket list att ge sina barn en bra start i livet är precis avklarat. Vad gör man nu då när man är funktionslös? Ska man bara lägga sig under en gran och bli kompost? Kristoffers idé om en ny bucket list börjar ta form. Kanske starta en världsomspännande pannacottaorganisation, bygga en ”segla över Atlanten-simulator” i källaren med trefasfläkt, flingsalt och Vichyvatten? Föreställningen om död och sorg blir därmed ackompanjerad av humor med de skruvade tankarna som är lite av Kristoffers signum.

– Mitt språk må vara humor, men mina föreställningar grundar sig alltid i allvar. Humor blir bäst om den berör dem som lyssnar, berättar Kristoffer.

Att många av de svenska komikerna också driver politiska och viktiga frågor är för Kristoffer självklart.

– I en värd som brinner måste man prata om brandsläckning

Under tiden vi pratar, går Kristoffer förbi sin gamla högstadieskola. Skolan som en gång i tiden misslyckades med att fånga upp hans kunskaper. Kristoffer, som ansågs vara en stökig unge i skolan, började i slutet av högstadiet istället jobba på en cykelverkstad i Malmö. Den avbrutna skolgången resulterade i dåligt självförtroende beskriver Kristoffer. Han trodde länge att han var dum.

Viljan att förändra sin situation fick Kristoffer tillbaka till skolbänken i 25-årsåldern för att studera på Komvux och senare universitetet i Karlstad. Studierna var inte så tuffa som han först föreställt sig och det gav en nytändning i livet. För Kristoffer var det fantastiskt att få lägga hela dagarna på kompetensutveckling, och något som han beskriver som den mest givande tiden i hans liv.

Komikervärlden är dominerad av män, och senaste åren har scenerna upptagits av manliga komikerduos som turnerat Sverige. Kristoffer tror på en normalisering i branschen för att ändra på obalanserade fördelningen mellan könen. Unga tjejer som är intresserade av stand-up behöver kvinnliga förebilder, menar Kristoffer.

Kristoffer är inte heller själv på scenen, den delas med den prisbelönade kvinnliga komikern Petrina Solange som backar upp. Dock enbart under den första akten…

“Kristoffer Appelquist är död” kommer till Örebro konserthus den 22 april.

Foto: Press

1 visning

Comments


bottom of page