På bilden ser de allra flesta en ung, lycklig och problemfri tjej som har funnit total inre ro. Men sanningen är att jag, när den här bilden togs, kämpade med en hel del kroppskomplex och inre röster som hela tiden sa mig att jag inte var tillräckligt bra. Inte tillräckligt vacker. Inte tillräckligt liten. Det är ingen hemlighet att sommaren, i form av bikinisäsong, sätter stor press på framför allt kvinnor, vilket i högsta grad är kopplat till den psykiska ohälsan som härjar idag.
Det finns något paradoxalt i faktumet att sommaren kan framkalla så mycket ångest- och nedstämdhetskänslor i så många av oss. Under tiden vi förväntas vara som mest spontana, problemfria och på en konstant färd av dopaminkickar är det istället många som simmar i en pool av självhat och begränsningar. Den kropp vi hittills under året kämpat för att bli bekväma i står nu i rampljuset för, vad vi upplever vara, ständig granskning och kritik av en hänsynslös publik. Vad känner du själv när jag säger ”beach body 2018”? Vad dyker det upp för tankar, sensationer? Om du är som jag (skadad av samhällets skönhetsideal) väcker det troligtvis en del värderande och nedlåtande tankar, kanske känslor av stress eller skam och kanske också en växande klump i magen. Att sommaren är associerad med så många jobbiga inre upplevelser är däremot inte orimligt. Vi är ju trots allt ett resultat av det samhälle vi har växt upp i.
Den kanske största orsaken till att kroppskomplex och ätstörningar fortsätter att vara ett massivt problem idag är att vi lever i ett samhälle som är präglat av ett enormt och påtagligt fettförakt. Kvinnor uppmanas (i mycket större utsträckning än män) dagligen genom media och reklam att gå ner i vikt, vare sig vi är medvetna om det eller inte, och idag finns en skrämmande stor marknad för ”fixandet” av allt som är associerat med att vara överviktig. En enkel googling ledde mig till obehagliga länkar om 17-dagarsdieter, kirurgiska och hemmagjorda skönhetsbehandlingar för att få bort celluliter, laserbehandlingar mot bristningar, bantningsplåster (vad det nu är) och god knows what else.
Som kvinna lär du dig tidigt att basera ditt värde på vad du väger och främst att det finns en specifik kroppstyp som är associerad med lycka (och hälsa). Hur kommer det sig att vi hela tiden uppmuntras att vara unika och att vara oss själva, särskilt om vi är annorlunda – men inte när det gäller våra kroppar? Varför ska vi sträva mot att se likadana ut när vi trots allt är olika? Återigen: för att vi har lärt oss att övervikt = ovärdigt. Oattraktivt. Ohälsosamt. Och, i grunden, bara fel. Och så sluts den onda cirkeln. Samhället etablerar en negativ stereotyp kring tjocka personer och vad det innebär att vara tjock, vi köper det, vår självkänsla sjunker i botten när vi upptäcker delar av vår kropp som associeras med detta, företagen säljer lösningar för att ”fixa” våra osäkerheter, vi köper dem, mirakelprodukterna ger inte utlovat resultat eller håller inte i längden, vi antingen misslyckas i att uppnå idealet eller uppnår det på bekostnad av vår mentala hälsa, den psykiska ohälsan växer, sommaren närmar sig, någon säger ”beach body” och våra kroppskomplex och attityder triggas åter igång… and round we go. Jag vill att du tar en stund till att fundera på följande meningar:
Tänk om, det inte är meningen att alla ska se ut på ett visst sätt. Tänk om, min kropp, precis som alla andras, har sin egen naturliga form. Tänk om, min kropp, precis som allting annat, fluktuerar. Tänk om, min kropp alltså inte är låst till att se exakt likadan ut hela livet, men är föränderlig i perioder. Tänk om, fluktuerandet av kilon, mått och storlek är en essentiell del av min kropps naturliga form, utveckling och existens. Och slutligen; Tänk om, min kropp istället fick värderas utifrån sitt syfte och inte bara sitt utseende.
Alltför sällan hör jag någon prisa sin kropp för hur stark den är som bär en varje dag. Eller för hur tålig den är som orkar med tuffa dagar trots få timmars sömn. Men, vi prisar den gladeligen när någon poängterar att vi har gått ner i vikt. I samma spår noterar vi alltför lätt hur våra kroppar tenderar att skifta avseende hunger, temperatur och energi, med full acceptans och icke-värderande – men går bananas så fort vi ser att vi har gått upp ett par kilon.
Min vän. Om du är en av dem som kämpar med att älska din kropp i sommar, vill jag förse dig med några tips på vad du kan göra för att hjälpa till i processen och därmed också hur du förbereder dig inför sommaren 2018 (som faktiskt redan har börjat).
1. Gå i exakt de kläder du vill
Glöm skitsnacket att magtröjor bara är till för ett visst midjemått eller att shorts bäst klär slanka lår – det är den största, fettfobiska myten av alla. Kläder är till för ALLA kroppstyper, inklusive din. Ge din kropp en chans att rocka olika typer av plagg och tillåt inte lögnerna du har matats med så länge begränsa dig i din rätt att ha på dig vad du vill (särskilt inte i 27 graders värme…). Sommaren – och mode – är till för alla kroppar, inklusive din.
2. Gå runt naken
Precis som tanken bakom exponering i psykoterapi blir något bara ännu mer kraftfullt och ångestväckande ju mer det undviks. Att tillåta dig själv att titta på din kropp och att upptäcka hur den ser ut i olika vinklar, positioner och ljus gör att du snabbare kan vänja dig vid den, vilket för dig ett steg närmare att fullt ut börja acceptera, och kanske också älska, din kropp. Öva dig t.ex. på att sitta framåtböjd och se hur din kropp faktiskt ser ut utan tröjan på (we all got them bellyrolls).
3. När du får en jobbig tanke som rör kroppshat – stanna upp och reflektera över den
”Jaha. Varför tänker jag såhär då?” ”Är det här verkligen ett faktum eller är det något jag har lärt mig utifrån orimliga skönhetsideal?” Våga acceptera att dina tankar inte är absoluta sanningar – men en produkt av den kultur du formats av och att en tanke bara är en av tusentals andra slumpmässiga idéer. Var inte rädd att ifrågasätta och utmana dessa tankar. ”Jaha. Jag vill ha en mindre midja. Varför måste min midja bli mindre då? Är det alltså inte meningen att jag ska kunna andas (för när jag andas in luft så utvidgar ju faktiskt magen och midjan sig och blir bredare)?”
4. Tillåt din kropp att vara mer
Som tidigare nämnt är vi (av förståeliga skäl) besatta av tanken på hur vi ser ut, men glömmer vad vår kropp faktiskt är till för. Din kropp tar dig till platser, tillåter dig att känna, lukta, smaka, ha sex och få orgasmer, din kropp kan vara stark och svag, mätt och hungrig och ungefär en miljon saker till. Lyft din kropp för detta! Din kropp existerar inte för att vara visuellt tillfredsställande för andra – den finns för dig.
5. Rensa ditt sociala medie-flöde
En stor bidragande faktor till vår psykiska ohälsa idag är att vi lätt jämför oss med andra och vad vi anser vara ”bättre”. Om du är kvar i tänket att smalt är det enda rätta (vilket tar tid att öva bort) – tillåt dig själv att avfölja dem konton som får dig att må dåligt. Och ett nytt tips på det – börja följa personer med varierande kroppstyper! Våra attityder grundas till stor del på vad vi ser hela dagarna, exempelvis på mobilskärmen.
6. Var din egen bästa vän
Av någon anledning är det lättare för oss att vara snälla mot andra än oss själva, särskilt när det gäller någon vi bryr oss om. Nästa gång du upptäcker att du är hård mot dig själv – tänk då: Vad hade jag sagt till min bästa vän om hen pratade om sig själv på det här sättet?”. Hade du verkligen låtit hen trycka ner sig själv såhär?
7. Ge det tid
Det som hittills har skrivits och föreslagits kräver att du börjar ifrågasätta och lära om det du hittills har lärt dig. Det är inte lätt. Acceptera att kroppspositivitet är en lång och tuff process, men som i slutändan kommer att vara så värd det. Och om du börjar från ruta ett – försök att se på den här sommaren som det ultimata övningstillfället med målet att bli, åtminstone lite mer, bekväm i din kropp.
Låt oss tillsammans ändra associationen av termen ”Beach body” och rocka våra bikinis i sommar med våra fantastiska, levande, starka och vackra kroppar som kommer i alla möjliga olika former. Glad, kroppspositiv sommar på er!
Foto: Privat
Comentários