Det kanske är bäst att så snabbt som möjligt förtydliga att Lösnummer är partipolitiskt obunden. Personligen har jag inte ens ett särskilt stort politiskt intresse utanför Örebro studentkårs organisation.
Men finansminister, regering och det fruktansvärda ordet budgetproposition väger tungt för alla. Tyngre än partifärger och sympatier. Orden innebär ju makt och faktiska konsekvenser.
En budgetproposition likt den som presenterades måndag morgon granskas med rätta i sömmarna nu. Oppositionspartier är blixtsnabba med att kritisera eller rentav såga den. Kronor och ören skickas fram och tillbaka – både i expertkalkyler och i kommentarsfält. Men nyheten om studentkårers ökade anslag kommer du nog få svårt att hitta utanför studenttidningar som Lösnummer.
Den frågan kommer inte lyftas upp i Aktuellt. Just den budgetposten kommer inte utgöra kärnan i veckans mest lästa debattartikel i DN. Ingen mer än jag går väl liksom in i budgeten och ctrl+f:ar ”studentkår”?
Vad ska då denna chefredaktör med lågt rikspolitiskt intresse säga om kassaklirret för studentkårer? Inte mycket, mer än att det är kul. Det som är allra mest kul enligt mig är att läsa i regeringsdokument om studentinflytandets vikt för utbildningskvalitet. Samma saker som Örebro studentkår och dess engagerade medlemmar kämpar för erkänner också regeringen (det där tunga ordet ni vet) som en viktig fråga.
Regeringen talar alltså samma språk som studentkårer. Eller snarare tvärtom. Det säger nämligen mer om studentkårer än vad det säger om landets högsta politiker. Istället för att regeringen är ”down with the kids” så är det studentkårer och dess studenter som är ”up with the adults”.
Studentkårer likt Örebro studentkår är seriösa institutioner och ska betraktas som sådana. Gemenskap och social samhörighet är något som gärna lyfts fram i deras verksamhet men det kommer faktiskt alltid vara sekundärt till påverkansarbete kring utbildningskvalitet. Och visst, organisationen i sig erbjuder kanske inte samma nivå av ordning, professionalism eller bakgrundskunskap som andra institutioner. Samtidigt har man ju sett allvarliga brister inom dessa områden, även inom mer ”vuxen” verksamhet, så vad är egentligen skillnaden?
Några som ska vara seriösa och så pålästa de bara kan vara är Örebro studentkårs fullmäktige. Förra veckan hölls ett utbildningstillfälle för årets ledamöter och Lösnummer fick möjligheten att presentera hur vi granskar dem under året – allt för att visa er läsare vilka beslut de fattar för studentkårens verksamhet.
Det ska bli en ära att följa FUM under året och presentera det för er i form av liverapporter och reportage. Det är den del av vårt uppdrag som jag personligen tycker är roligast och viktigast! Och på samma sätt som en journalistisk granskning av dem är positivt för oss så höjer den också allvaret i FUM-arbetet. Jag kan lova att det engagemang som ledamöterna visar upp för sin studentkår och sina kårsektioner är precis den sortens engagemang som regeringen gillar och vill finansiera!
Comments