Håll i er för här kommer branschsnack. I februaris ledartext från mig vänder jag blicken inåt på mediebranschen – inte minst på Lösnummer och på mig själv.
I somras innan jag tillträdde som chefredaktör gick jag kandidatprogrammet Medier, kommunikation & PR på Örebro universitet. Sett till hela studietiden skulle jag uppskatta att jag till absolut största del applicerade lärdomarna på en vision kring att jag i framtiden skulle jobba som kommunikatör för ett bolag eller en myndighet. Inte som granskande journalist. Här är jag nu som chefredaktör och i praktiken som journalist på en studenttidning, med utgivningsbevis och hela köret. Låt mig först förklara vissa skillnader mellan de två yrkesgrupperna kommunikatör och journalist, med brasklapp för att det sker i breda termer och kanske ur ett enögt, romantiskt och överdrivet kritiskt perspektiv.
Kommunikatören är extra trogen sin arbetsgivare i det den producerar – allt läggs till rätta i form av ordval, stil och vinkel. Produkten (ett pressmeddelande, ett inlägg på sociala medier osv.) ska gagna organisationen, upprätthålla dess status och kanske inte minst inbringa pengar i slutändan.
Journalisten – särskilt av den granskande sorten – är driven av rättvisa och av att vara en jämvikt mellan maktobalanserade parter. Kanske försöker denne bryta sig igenom och “avslöja” kommunikatörens produkt, självklart inte utan influenser från egna ideologier och värderingar.
Det här är i alla fall så som det kan se ut. Den kurslitteratur jag behållt samt erfarenheter både från praktik och som chefredaktör för Lösnummer bekräftar det. Har jag inte ens en liten poäng så får Örebro universitet gärna ta tillbaka den examen de utfärdade till mig i somras. Framtida arbetsgivare får invalidera mitt CV nu om de sökt upp denna ledartext och hittat allt för grova felaktigheter i föregående stycken.
För att ta ett ytterligare exempel för att belysa skillnaderna mellan yrkesgrupperna: Förra veckan meddelade Örebro universitet, via sina kommunikatörer, på sin egen hemsida att en utredning är tillsatt för att “utreda utvecklingen av verksamheten och lokaliseringen för Restaurang- och hotellhögskolan.” Universitetet undviker såklart att föregå utredningen – vilken ju är själva nyheten.
Det som journalisterna å sin sida fastnar på är givetvis det tillrättalagda ordet “lokaliseringen”. Rubrikerna i lokalmedia är ett faktum – Grythyttan kan bli av med sin juvel. Detta då lokaliseringen är en fråga som kan sättas i kontext med andra tyngre samhällsdiskussioner: Diskussioner om tätbygd kontra glesbygd. Diskussioner om historia och arv. Diskussioner om myndigheter och regeringsbeslut.
Jag hade gjort precis likadant som dessa yrkesutövare gjort.
Beträffande utredningen så ska den bli spännande att följa och det är givetvis av högsta vikt att studenternas perspektiv är med. De behöver inte vara den absoluta tungan på vågen och Restaurang- och hotellhögskolan kan inte behållas i Grythyttan till varje pris. Universitetet såg såklart på helheten och förstått att man inte kan fortsätta på inslagen väg. Antagningsstatistiken talar nämligen sitt tydliga språk. För de två kandidatprogrammen som helt och fullt bedrivits i Grythyttan en längre tid har det totala antalet sökande mer än halverats sedan HT15. Det är inte förvånande att ett sådant minskat intresse resulterar i en självrannsakan.
Lösnummers och mitt ansvar är att granska och rapportera på ett sätt som gör just Örebros studentvärld bättre och tydligare. Ännu har vi tyvärr inte publicerat något om universitetets utredning kring Restaurang- och hotellhögskolan. Lösnummer kan dock i nuläget drivas utan att behöva vara snabbast på de journalistiska “scoopen”. Det är tur då man kan lägga arbete på djupare reportage men också på organisationens långsiktighet.
Därför avslutar jag denna ledartext med skamlös marknadsföring av vår lediga position som vice chefredaktör. Du som Örebrostudent kan få jobba hos oss med vårt journalistiska uppdrag. Läser du detta och känner att dessa frågor kan vara spännande att brottas med? Granska sektioner, institutioner, föreningar, makthavare? Sök!
Kommentare