top of page

Lösnummer avslöjar: Årets programledare för Musikhjälpen

Den 12 december, när Sveriges alla ögon riktas mot Örebro, är det äntligen dags för oss att visa vägen mot ännu ett fantastiskt år för Musikhjälpen. Lösnummer fick chansen att få träffa årets grymma programledartrio, veteranen Kodjo Akolor tillsammans med debutanterna Josefine Jinder (Little Jinder) och Pelle Almqvist. Vi får en närmare inblick i deras tankar om vad som väntar inför årets Musikhjälpen och vad som framförallt förväntas av oss, studenterna.  

Vid tidig lunchtid i hjärtat av söder i Stockholm, bildas en cirkel där ett 30 minuters samtal kommer äga rum. Jag får en skön och varm känsla av dessa personer och jag känner mig genast välkommen. Men när programledarnas PR-ansvarig med eftertryck berättar att Lösnummer är en studenttidning från Örebro vid presentationen, spänner programledarna ögonen i mig lite extra.

Det är dags Örebro

I år riktas som sagt strålkastarna mot Örebro. En stad som årets programledare tror starkt på och alla tre är både taggade och nyfikna på vad Örebro kommer leverera med. – Jag förväntar mig ingenting annat än att det kommer bli fett, utbrister Kodjo.

Förra året slog Musikhjälpen insamlingsrekord. Programledarna är trots detta däremot inte särskilt bekymrade inför årets insamling. Det primära målet hos programledarna är att det ska bli en siffra överhuvudtaget och även om pressen är oundviklig så är det fortfarande andra saker som är viktigare för trion. – Man skulle självklart känna sig ”dålig” om det inte blir bättre än förra året. Men självklart så handlar det inte om siffran. Det viktigaste är att lyfta ämnet och få folk att engagera sig, förklarar Josefine. – Det är här Örebro kommer in! Och givetvis resten av landet! Men självklart är det ju vi som ska uppmana och inspirera er, kontrar Pelle.

De bästa (och viktigaste) dagarna på hela året

Musikhjälpen som program har sänts sedan 2008 och varje år har det blivit ett av de största eventen i Sverige. Musikhjälpen har sannerligen gjort skillnad med sina tidigare uppdrag och i år förväntas inget annat heller. – Det är verkligen de bästa dagarna på året! Det är den tiden på året man får se det allra bästa från oss svenskar, säger Kodjo. – Det är egentligen det som gör det så kul att få vara med! Att få träffa så mycket intressanta människor med alla möjliga bidrag, säger Pelle. – Det är verkligen ett ”sällskap” som folkbildar och hjälper. Det är ett stort jävla ”mys” när Musikhjälpen drar igång och Sverige blir helt plötsligt ”mysigare.”, menar Josefine.

Josefine har tidigare uppträtt på Musikhjälpen men det här året får hon känna på hur det är att stå på andra sidan. – Jag tror att detta kommer vara det viktigaste, konstigaste och sjukaste jag har gjort hittills, konstaterar hon.

jandanielssonmusikhjalpen2

Trion

– Det är som att komma hem igen, beskriver Kodjo, som med sex års arbete i nacken med Musikhjälpen, väljer att slänga in handduken efter årets insats. – Det är mycket blandade känslor. Jag skulle kunna hålla på med det här varje år, men allt har sitt slut och jag tänker att det är bättre att säga upp sig innan man får sparken, säger Kodjo med ironisk underton.

Trots att Kodjo är den enda av programledarna som har varit med förr, är rollerna tydliga för programledarna. Kodjo ser inte sig själv som någon flockledare, men Josefine och Pelle beskriver ändå att det är betryggande att ha någon i framsätet som har varit med förr. Alla tre är vana att hålla låda och medvetna om vilket ansvar de har, men det kommer självklart bli en utmaning också. – Den största utmaningen kommer nog bli den känslomässiga resan. Det kommer vara svårt att försöka få kontakt med människor och samtidigt hantera sina egna känslor, menar Josefine.

”Barn i krig har rätt att gå i skolan”

Det finns 30 miljoner barn som inte kan gå i skolan på grund av krig och konflikter idag. Skolan är för oss en mänsklig rättighet och någonting självklart, men samtidigt är attackerade och ockuperade skolor andra människors verklighet och vardag. – Jag blev väldigt glad när jag fick veta årets tema. Det är ett väldigt starkt ämne och ett ganska begripligt sådant, säger Pelle. – Det är ju ingenting som man kan vända sig emot riktigt. Vilket är därför jag tror att det kommer bli väldigt bra, instämmer Josefine.

Örebro, I have a message for you

För att summera det som komma skall och peppa inför arbetet som börjar nu, hade Kodjo, Josefine och Pelle några sista ord till oss studenter: – Vi tror på er, vi tror på Örebro, så ta chansen!

Och det är precis det vi ska göra.

Josefine Jinder Känd som Little Jinder med hits som Vita bergens klockor och Super 8. Är just nu aktuell i Så Mycket Bättre på TV4.

Kodjo Akolor Komiker, programledare och veteran i Musikhjälpen-sammanhang.

Pelle Almqvist Känd som frontfiguren Howlin’ Pelle från The Hives. Har pluggat en period i Örebro.

Foto: Jan Danielsson


Comments


bottom of page