top of page

LÖSNUMMER FLAGGAR: PLUGGSTÄLLEN

Har du någonsin undrat vad som är den bästa platsen att sitta på om du vill maximera din pluggtid? Var hittar du den lugnaste platsen, den trevligaste miljön och de skönaste stolarna? Lösnummer redaktion har delat upp sig för att testa att studera i olika miljöer och här kommer resultatet. Samtidigt har vi letat efter röda flaggor, eller red flags, för att varna om vad man kan förvänta sig för störningsmoment om man väljer att plugga på dessa platser. Ju färre desto bättre!

Forumhuset- Johan Gudmundson

Lika snabbt som man kan knäppa med fingrarna hittade Johan en plats på forumhusets övervåning. Dessutom bra platser. Fönsterplats med fem stolar, ett stort bord och laddstolpe. Ljudnivån var mycket behaglig och det i sin tur leder till att man kan studera i grupp och ha en bekväm ljudnivå på dialogerna!

Trots att forumhuset inte har den bästa placeringen geografiskt eller bästa cafépriserna (37kr för en nocco…suck). Så är det en studieplats att rekommendera starkt tack vare dess konstruktion. Övervåningen har ett pentry med bra utbud av mikrovågsugnar, restaurangen har en meny som gör ögat belåtet och depressionen är ett steg längre bort tack vare den ljusa inramningen.

Så, om du vill ha närhet till toalett, pentry och restaurang samt café, gå den långa promenaden upp till forumhuset och njut. Forumhuset får dock 1 av 5 röda flaggor för dess vansinniga cafépriser.

Betyg: 1 av 5 red flags


Johan Gudmundson


Hemma- Jakob Janick Snabbt och enkelt tog sig Jakob från frukostbordet till skrivbordet. Ljudnivån är helt knäpptyst förutom någon bil som kör förbi ibland. Den otroligt bekväma kontorsstolen var mer än nog och trots det var även skrivbordet perfekt storlek med flera skärmar att arbeta på samt en ergonomisk datormus. Tillgängligheten var också perfekt då platsen är exklusiv. Nära till toalett, proppat kylskåp samt bra ljusinsläpp. Det enda problemet var distraktionen. Det var lite för lätt att gå bort två meter och lägga sig i sängen eller fastna vid tv i vardagsrummet.

I det stora hela är hemma en ideal studieplats om man vill få saker gjort. Dock kan det bli lite asocialt. En red flag delas ut pga många distraktionsmoment.

Betyg: 1 av 5 Red Flags


Jakob Janick


Öppen studieyta, bibliotekets undervåning – Alexa Borngrund

Efter lite letande hitta Alexa tillslut en plats på bibliotekets öppna studieyta. På bibliotekets undervåning finns en del olika sittytor att studera vid, men det upplevs inte helt enkelt att få tag på en sittplats. Hittar man en sittplats här är det däremot en trevlig pluggmiljö, det är såklart en del rörelse och man hör människor som pratar, men fortfarande behaglig biblioteksmiljö. Borden och stolarna är bra och det finns lite olika varianter att välja mellan utifrån tycke och smak, även gott om vägguttag. Det är lätt att hitta hit och det finns både toaletter och café i närheten!

Allt som allt, en trevlig studiemiljö och perfekt för den som föredrar lugnare rörelse runt sig när man pluggar, och ett bra ställe om man pluggar i grupp! En red flag delas däremot ut på grund av svårigheten att hitta en plats.

Betyg: 1 av 5 red flags


Alexa Borngrund


Tysta sektionen, bibliotekets övervåning – Linnéa Nyängen

Det var enkelt att hitta till den tysta sektionen på biblioteket, men det var däremot svårare att hitta någon sittplats då många platser redan var upptagna. Linnéa hittade en ledig plats i ett av båsen och upplevde att det var enkelt att koncentrera sig där då både ljudvolym och rörelse var låg. Då och då kunde det gå förbi människor men det var inte något som störde pluggandet. Ergonomin var bra, både stol och bord var bekväma att sitta vid och det gick att justera ljusstyrkan på belysningen. Det fanns även vägguttag vilket var ett plus! Toaletter och café finns i närheten men då på nedre plan.

För den som gillar att plugga med en lägre ljudnivå runt sig rekommenderas den tysta sektionen starkt av Linnéa. Dock får den tysta sektionen en red flag för att det kan vara svårt att hitta en plats.

Betyg: 1 av 5 red flags


Linnéa Nyängen


Stadsbiblioteket, Kulturkvarteret – Lisa

Till följd av veckans prokrastinering hade Lisa ännu några skoluppgifter att avverka när helgen smög sig på. Med bekvämt gångavstånd från sin lägenhet i centrum intog hon därför Kulturkvarteret och Stadsbiblioteket under lördagen. Utbudet av platser var många och de flesta lediga så givetvis valdes front row, bestående av en trevlig soffa med vacker utsikt över Örebros stolthet i vattenväg – Svartån. Lokalen var nästan tom (mest troligt då det var helg och de flesta ser till att göra sina uppgifter under veckan) så ljudnivån var låg. Kaffet hade Lisa med sig, men på första våningen finns Kulturbistron som både erbjuder lunch och fika för den sugne. OBS, ej studentvänliga priser! Tyvärr blev Lisas vistelse kort. Hon hade glömt kolla öppettiderna och blev därför avbruten i sitt pluggande av en trevlig bibliotekarie som vänligt men bestämt informerade henne om att biblioteket stänger kl 15 på helger.

Trots den korta visiten kan Lisa konstatera att hon fick mycket gjort tack vare den bekväma studiemiljön. Stadsbiblioteket rekommenderas därför, särskilt för de som bor i stan och liksom Lisa har svårt att plugga hemifrån. Under vardagar har de öppet mellan 08:00 och 20:00 och grupprum finns att boka vilket ger plus i kanten. Med anledning av de snåla öppettiderna på helger får dock stadsbiblioteket en red flag. Ytterligare en red flag delas ut på grund av Kulturbistrons höga priser, trots att den fotovänliga utsikten och sköna soffan väger upp något.

Betyg: 2 av 5 red flags.


Lisa Sivander


Learning lab, Långhuset – Vera Henriksson

Strax efter lunch rörde Vera sig mot det nybyggda Learning lab i Långhuset för att komma ikapp med läsningen. I den lilla korridoren utanför de dynamiska klassrummen satt redan flera studenter som spenderade sina fredagseftermiddagar på campus, men Vera hittade snabbt en plats med ett högt bord och en ergonomisk pall. Borden var dock få, och hon tänkte för sig själv att det säkert är svårt att få plats där under mer populära pluggtider. Golvet kläddes i heltäckningsmatta, som för att isolera från ljud, så Vera hoppades på en tyst och lugn pluggstund. Hon förvånades av att det inte var fler som passerade genom den lilla korridoren och blev positivt överraskad. Närheten till toalett och café var som på de flesta platser i Långhuset ganska god och Vera njöt av sin Loka som kostade 25 kronor. Läsningen gick dock mindre bra och Vera distraherades konsekvent av de vid bordet bredvid som diskuterade sina grupparbeten och ritade upp en mindmap på whiteboarden. Kanske var denna plats mer lämplig för grupparbeten, tänkte hon och satte på sig sina hörlurar. När hon behövde ladda datorn fanns uttaget bakom henne, men lite för långt bort. Vera hade önskat att uttagen skulle finnas i eller närmare bordet.

Vera kan rekommendera Learning lab till de som vill ha en dynamisk miljö för att jobba på sina grupparbeten. Hon gillade sin ergonomiska pall och satt bekvämt under hela pluggstunden, men blev distraherad och gick slutligen därifrån när hennes dator behövde laddas.

Betyg: 2 av 5 red flags


Learning Lab


Teknikhusets källare – Simon Franssén

En kulen morgon i september kliver Simon med tunga steg över tröskeln in i teknikhusets huvudentré varpå han väljer att svänga höger, men inte för att slå sig ned vid i den nybyggda delen. Istället passerar han genom vimlet tills han kommer till en nedåtgående trappa. Väl nere i källaren är betongväggarna enbart färgade i gråskala och det råder en stillsamhet. Simon väljer en godtycklig datorsal och förbereder sig för en pluggsession. Inuti datorsalen är väggarna precis lika kala och gråa som i korridoren utanför om man bortser från någon enstaka canvastavla som placerats där i syfte att sopa allt det enformiga och tråkiga under mattan. Möbleringen består av vita bord med stationära datorer ihopparade med sjaskiga kontorsstolar. Salen var helt människotom så Simon kunde välja fritt vart han ville sitta. När han sedan var i behov energitillskott i form koffein så var det en bra bit att gå till närmaste närmaste bistro eller pentry. Avståndet till närmaste toalett var desto kortare. Stolarna i datorsalen var någorlunda anpassningsbara och därav var vistelsen åtminstone ergonomisk. Turligt nog hade han med sig ytterkläder han kunde klä på sig när han började småfrysa på grund av det kalla klimatet i källaren. Simon väljer numera bort datorsalarna i källaren varje gång han får chansen.

Om du som läsare gillar nyanser av färgen grå, steril inredning och att huttra då kan Simon starkt rekommendera källaren i teknikhuset. Fördelarna med denna plats kan sammanfattas med punkterna tillgång till whiteboardtavla, tystnad, närbelägna toaletter och tillgång till skoldatorer. Dock uppfylls alla dessa punkter av en godtycklig datasal som inte ligger i källaren vilket gör dessa salar det bättre alternativet. Något som kan vara värt att notera är att dessa salar enbart kan tillträdas med universitetskort om du som läsare mot all förmodan blir sugen på att plugga vid denna plats.

Betyg: 4 av 5 redflags


Simon Franssén



4 visningar

Comments


bottom of page