top of page

Lösnummer smygtittar på Mediecentret

På torsdag den 15 november är det invigning av Örebro universitets nya mediecenter i Forumhuset. Lösnummer fick i fredags en rundtur med projektansvarige Fredrik Sturzenbecker i de ombyggda lokalerna. Vad innebär ombyggnationen för studenterna? Vad har byggts och vilka kommer få använda det?

Om du hängt runt i Forum den senaste tiden har du säkert märkt att det sedan i början av sommaren har byggts om en del på nedersta våningen. Dörrar har varit stängda, snickare har synts till och grupprum har försvunnit. Men vad har egentligen kommit fram ur det?

En modern livestudio, två greenscreens, fem fräscha redigeringsrum i varierande storlek, ett välfyllt utrustningsförråd och ytterligare en anpassad datorsal är svaret.

Ombyggnationen berör främst studenter på programmen Medier, kommunikation och PR, Filmprogrammet och Masterprogrammet i strategisk kommunikation. De kommer då få tillgång till följande:

– Livestudio med en stor greenscreen, anpassningsbar ljussättning, ett “kontrollrum” i bakre delen av studion med mixerbord, fyra skärmar och en videomixer med möjlighet att livesända upp till fyra kameror i studion och fyra från nätverket, till exempel var som helst på campus eller till och med från övriga universitet. På så sätt kan man livesända exempelvis ett evenemang på campus med flera kameror på flera platser till samma livesändning på bland annat YouTube eller Facebook.

– Redigeringsrum som alla innehåller en Mac Pro med två skärmar, fem högtalare för att arbeta med surroundljud, ett ljudbås med mikrofon och hörlurar för att kunna lägga voiceover samt en skärm för att kunna se videon i realtid.

– Förvaringsrum med utrustning som studenter själva kan låna.

– Ytterligare en datorsal med iMac-datorer och en grönmålad väggyta för greenscreen-arbete.

Projektet började med att personal i Prismahuset klagade på störande bas från de tidigare redigeringsrummen, där studenter finslipade ljuddetaljer i sina arbeten. Detta ledde till en diskussion mellan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap, IT-avdelningen, Campusavdelningen samt fastighetsägarna Akademiska Hus. Hur skulle detta lösas? Det hela slutade med en modern ombyggnation av redan befintliga lokaler.

Kostnadsmässigt har ombyggnationen inte överskridit institutionens budget, detta då befintliga och anpassningsbara lokaler kunde användas samt då bidrag för utbildning kunde hjälpa till med finansieringen.

Inga andra utbildningar blir lidande av denna satsning, bortsett från ett par grupprum har försvunnit, menar projektansvarige Fredrik Sturzenbecker.

På torsdag den 15 november ska mediecentret invigas. Det utlovas bandklippning, rundvandring och lättare tilltugg för besökarna. Invigningen startar 13.00 vid foten av trappan i Forumhusets foajé och alla är välkomna!


bild i slutet

Comentarios


bottom of page