top of page

LÖSNUMMER TIPSAR: CHILI - PERFEKT FÖR MATLÅDAN!



Recept:


1 msk olivolja 1,785kr


4 klyftor vitlök 0,479kr


1 gul lök 2,36kr


2 paprikor 18,96kr


2 gröna chilipeppar 5,92kr


500g nötfärs 58,90kr


3 msk eller ca 70g tomatpuré 5,915kr


380g kidneybönor 11,90kr


380g svarta bönor 11,90kr


1 000g krossade tomater 19,80kr


1 msk spiskummin 9,353kr


1 msk paprikapulver 4,512kr


1 msk chilipulver 4,850kr


0,5dl ris per portion 1,956kr



8 portioner


  • Totalkostnad exklusive salt: 156,634


  • Kostnad per portion: 19,579 (+ 1,956kr per portion ris)


  • Observera att priserna utgår från Willy's prisklasser


Jag föredrar att förbereda allt innan själva matlagningen, exempelvis att hacka alla grönsaker

och ta fram nödvändiga verktyg och så vidare. Metoden, om det ens går att kalla det så, heter

mise en place. Det innebär att man utför alla preparationer innan matlagningen.


Grönsakerna bör grov- eller finhackas, jag grovhackar allt eftersom det inte spelar så stor roll

i en gryta.


Tillagningen bör ske i en djup kastrull. Fräs alla grönsaker i olivoljan. När löken och paprikan

ser och känns mjuka bör man lägga i nötfärsen. När sedan nötfärsen är helt brun går det att

lägga till tomatpurén. Efter tomatpurén skall kryddorna tilläggas, även salt. Det går och börs

tillägga salt senare efter smak.


När grönsakerna och färsen har blivit täckta av tomatpuré och kryddor bör det stå i några

minuter med rörning så att smakerna må gifta sig med varandra.


Lägg sedan i bönorna och de krossade tomaterna. Rör om, salta efter smak, och låt koka på

medel värme i minst 30 minuter. Servera med ris, bröd, eller ät som det är. Jag föredrar ris, så

det är vad jag har räknat med.


Det går att byta ut nötfärsen med blandfärs som är lite billigare, men någon annan sorts färs

skulle jag inte rekommendera. Det går även att ta bort köttet helt och hållet, då blir rätten

vegansk och fortfarande väldigt god och mättande.



Skribent: Maximilian Gunnarsson

Foto: Albin Olofson

46 visningar

Opmerkingen


bottom of page