Recept:
1 msk olivolja → 1,785kr
4 klyftor vitlök → 0,479kr
1 gul lök → 2,36kr
2 paprikor → 18,96kr
2 gröna chilipeppar → 5,92kr
500g nötfärs → 58,90kr
3 msk eller ca 70g tomatpuré → 5,915kr
380g kidneybönor → 11,90kr
380g svarta bönor → 11,90kr
1 000g krossade tomater → 19,80kr
1 msk spiskummin → 9,353kr
1 msk paprikapulver → 4,512kr
1 msk chilipulver → 4,850kr
0,5dl ris per portion → 1,956kr
8 portioner
Totalkostnad exklusive salt: 156,634
Kostnad per portion: 19,579 (+ 1,956kr per portion ris)
Observera att priserna utgår från Willy's prisklasser
Jag föredrar att förbereda allt innan själva matlagningen, exempelvis att hacka alla grönsaker
och ta fram nödvändiga verktyg och så vidare. Metoden, om det ens går att kalla det så, heter
mise en place. Det innebär att man utför alla preparationer innan matlagningen.
Grönsakerna bör grov- eller finhackas, jag grovhackar allt eftersom det inte spelar så stor roll
i en gryta.
Tillagningen bör ske i en djup kastrull. Fräs alla grönsaker i olivoljan. När löken och paprikan
ser och känns mjuka bör man lägga i nötfärsen. När sedan nötfärsen är helt brun går det att
lägga till tomatpurén. Efter tomatpurén skall kryddorna tilläggas, även salt. Det går och börs
tillägga salt senare efter smak.
När grönsakerna och färsen har blivit täckta av tomatpuré och kryddor bör det stå i några
minuter med rörning så att smakerna må gifta sig med varandra.
Lägg sedan i bönorna och de krossade tomaterna. Rör om, salta efter smak, och låt koka på
medel värme i minst 30 minuter. Servera med ris, bröd, eller ät som det är. Jag föredrar ris, så
det är vad jag har räknat med.
Det går att byta ut nötfärsen med blandfärs som är lite billigare, men någon annan sorts färs
skulle jag inte rekommendera. Det går även att ta bort köttet helt och hållet, då blir rätten
vegansk och fortfarande väldigt god och mättande.
Skribent: Maximilian Gunnarsson
Foto: Albin Olofson
Comments