Lösnummers skribent, Maximilian Gunnarsson, är tillbaka med ett nytt recept! Nu när hösten når sin höjdpunkt, tipsas därför en mustig tomatsoppa.
Recept:
Ca 1,6kg tomater → 49,28kr
2 röda lökar → 10,79kr
6 klyftor vitlök → 0,7185kr
(3 chilipeppar) → 15,90kr
2 msk olivolja → 3,57kr
1 msk balsamvinäger → 1,347kr
Tillbehör:
Baguette, 400g → 9,90kr
5 portioner
Totalkostnad exklusive salt: 91,5055kr
Kostnad per portion: 18,3011kr
Tomatsoppa är en enkel rätt som är väldigt förlåtande för den oerfarna eller osäkra kocken. Proportionerna mellan grönsakerna går att förändra efter smak, men receptet är skrivet utifrån min egen preferens.
Chilipeppar är frivilligt att ha med, egentligen skulle jag vilja ha i mer.
Processen är enkel. Skär upp alla grönsaker och lägg i en djup ugnsform, häll på olivolja och balsamvinäger. Salta rikligt och rör om. Grilla på 200 grader i ugnen tills löken och chilin har blivit lite brända, så fort det går att se mörkbrunt på kanterna bör man ta ut grönsakerna.
Mixa sedan allt. Om soppan verkar för lös går det att reducera den på spisen i en kastrull. Servera med balsamvinäger, olivolja, och baguette.
Skribent: Maximilian Gunnarsson
Foto: Simon Franssén
Opmerkingen