Anne Franks hemstad, en stad full av cyklar och kanaler i varje kvarter. Under den här terminen har vi fått uppleva en annan del av Europa och fått tagit del av en ny kultur, detta samtidigt som vi är ett steg närmare vår examen. Vi tog chansen att åka på en utlandstermin till Amsterdam, en stad som är mest känd för sin liberala prägel och cyklar i överflöd, visste ni exempelvis att det tros finnas fler cyklar än vad det finns människor i Amsterdam? Rent storleksmässigt, i internationella mått mätta, är Amsterdam inte en stor stad, med sina 800 000 invånare bor det färre människor här än i Stockholm. En liten storstad men med närhet till allt – Bryssel, Paris och Berlin ligger närmare Amsterdam än vad Örebro gör till Malmö.
Vi är två studenter från Örebro universitet som studerar ekonomi respektive systemvetenskap. I februari lämnade vi ett snöigt Örebro för ett (något) varmare Amsterdam.
Här studerar vi en kurs som heter ”Cross cultural business skills”, vilket i praktiken innebär en blandning mellan företagsekonomi och sociologi, där lär vi oss om olika kulturer i hela världen. Under kursens gång skriver vi även en ledarskapsbok om hur olika länder bedriver affärer utifrån sina kulturella perspektiv. Boken kommer att publiceras och få ett ISBN-nummer där vi i slutet av kursen kommer att få en upplaga i handen med våra namn som författare. Detta innebär att när vi är klara med kursen kommer vi att vara publicerade författare, med andra ord något extra som sticker ut på CV:t!
Under vår tid i Amsterdam har vi har upplevt en och annan kulturkrock. Förutom de självklara aspekterna som exempelvis Red light district eller Coffee shops skiljer sig studentlivet här, det är till exempel inte ovanligt att gå ut och ta en öl med läraren (där läraren till och med kan bjuda). Sander Schroevers, som vår lärare heter, är en före detta företagsledare med internationell bakgrund. Kursens kärna handlar om att knyta kontakter med andra studenter och lära sig av deras erfarenheter snarare än att plugga inför tentor. Klassen består av en blandning av nationaliteter från hela världen där vi får möjlighet att lära oss av varandras kultur. Till exempel hade vi förra veckan en presentation om svensk kultur där vi åt sill, drack Akvavit och sjöng snapsvisor. Något som vanligtvis inte tillhör vår kursplan hemma i Örebro.
Förutom universitetet finns det även en hel del annat att upptäcka. Amsterdam är en otroligt fin stad med vacker omgivning där det alltid finns en möjlighet att stanna upp och beundra arkitekturen eller kanalerna. Men Amsterdam är även mer än så, Amsterdam är en stad full av museer och kultur. Här kan du strosa runt på samma gator som en gång gicks av Anne Frank eller Vincent Van Gogh. Amsterdam är en multikulturell stad där det alltid finns något att göra oavsett vad du vill göra.
Varför vi valde Amsterdam, bortsett från staden i sig, så är övriga Europa en kort tågresa bort. En weekend i Tyskland, Frankrike eller Italien under utbytesterminen hör inte till ovanligheten. Efter terminens gång är tanken att ett gäng ska tågluffa genom Europa den kommande månaden, i och med att vi studerar kursen Cross cultural business skills har vi fördelen att sluta terminen redan i mitten av maj, vilket är närmare en månad innan andra studenter slutar terminen här.
Sammanfattningsvis med denna artikel vill vi säga att om du har möjligheten att åka på en utlandstermin, så åk, för att du kommer inte att ångra dig. Det kan kännas som ett stort projekt, men det är en erfarenhet som du alltid kommer att bära med dig. Du kommer att skaffa vänner för livet, växa som person och dessutom få en internationell prägel på CV:t. Inte minst vill vi säga med denna krönika att om du har möjlighet att åka till Amsterdam så gör det, för Amsterdam är en stad du alltid kommer att vilja återvända till.
Skribenter: Juno Bäckman och Tibor Lundberg Foto: Privat
Comments