top of page

Mord och mysterier i årets spex

Varje år sätter Örebrospexet upp en föreställning som bygger på musik, dans och improvisationsteater. Spexets skådespelargrupp repeterar för fullt för att få till de sista scenerna inför premiären den 6 mars. Ingen spexföreställning är den andre lik men alla föreställningar har en sak gemensamt de engagerar och underhåller publiken.

I en teatersal i Musikhögskolan träffas Örebrospexets skådespelargrupp tre gånger i veckan. I gruppen ingår de två regissörerna, Emelie Borg och Simon Ohm, och de åtta skådespelarna. Tillsammans arbetar och repeterar de årets spexföreställning De aningslösa eller en värdelös weekend som snart har premiär i universitetets biblioteksaula. Några i gruppen är nya i spex-sammanhanget och andra är veteraner. Daniella Andersson, en av spexets senaste medlemmar, och Anna Blomberg, en av de rutinerade i spexet, är helt enade om hur roligt det är att vara med i föreställningen och uppträda på scenen. Anna berättar att föreställningarna engagerar publiken, oavsett ålder och att årets spexföreställningen tilltalar en bred publik. – Spexet är roligt att se oavsett ålder och engagerar allt från studenter till barn och pensionärer.

Publiken påverkar handlingen Spex är en levande form av teater som inbjuder publiken att interagera med det som händer på scenen. Eftersom publiken har möjlighet att påverka vad som händer innebär det att ingen föreställning liknar den andra. Exempelvis kan publiken ropa ”omstart” vilket innebär att skådespelarna spelar upp den genomförda scenen en gång till men på ett helt nytt sätt enligt publikens direktiv. Publiken kan exempelvis ropa ”snabbare” eller ”baklänges” och då ska skådespelarna genomföra scenen enligt publikens önskan. Publiken får därmed chansen att pröva skådespelarnas improvisationsförmåga. Dock måste hela publiken ropa samma sak i enad kör för att skådespelarna ska följa anvisningen.

Färgstarka mysterier i årets spex Daniella och Anna berättar att årets spex, De aningslösa eller en värdlös weekend, bjuder på såväl färgstarka och roliga karaktärer som snygga klänningar och mystik. Handlingen utspelar sig på tidigt 1900-tal under en helg på en anrik herrgård där besöket kantas av mystik och mord. Daniella och Anna utlovar ett blodigt och mystiskt herrgårdsmord i deckardrottningen Agatha Christies anda.

Årets föreställningar spelas under mars månads tre första helger med premiär fredagen den 6 mars klockan 19.00. Biljetterna finns till försäljning redan nu eller så köper du dem i dörren inför respektive föreställning. Kårmedlemmar har rabatterat pris.

/ Linnéa Hane Skribent

3 visningar

Comments


bottom of page