top of page

”Multitasking är rena effektivitetsdödaren”

Det plingar i mobilen, tio flikar är öppna i webbläsaren, en kollega frågar något och tre mejlsvar formuleras – samtidigt. Multitasking må låta som en effektiv lösning, men i själva verket är den en enorm tids- och energitjuv. I Fokus på jobbet heter lösningen till en effektivare arbetsvardag mindfulness. Det handlar om att bli mer medveten, fokuserad och att ta sig tiden att stanna upp i vardagen. Det är en minst sagt lockande bild som målas upp – frågan är bara om det verkligen fungerar.

Genom att träna hjärnan med hjälp av mindfulness kan vi behålla lugnet och fortsätta vara fokuserade trots att omgivningen snurrar allt snabbare. Martin Ström, civilingenjör och psykolog, har tillsammans med Sara Hultman, journalist, författare och psykolog, skrivit en bok som hjälper oss att ”ta kontroll över vår uppmärksamhet och stänga av autopiloten”. De blandar forskning som visar hur mindfulness gett goda resultat med berättelser från människor som själva upplevt skillnaden och praktiska tips på övningar. Tyngdpunkten ligger på hur företag, anställda och chefer kan göra mindfulness till ett verktyg som effektiviserar organisationen, minskar sjukskrivningarna och skapar en mer kreativ arbetsmiljö.

Egentligen låter det för bra för att vara sant. Författarna radar upp studie efter studie som visar vilka otroliga resultat mindfulness har fått för organisationer och individer. Mindre stress, större engagemang, färre konflikter. Det känns som att det är en lite väl rosaskimrande drömvärld som målas upp, där inga egentliga invändningar eller motargument vädras. Samtidigt är det som Ström och Hultman själva konstaterar: det värsta som kan hända när mindfulness används är att ingenting alls händer. Att resultaten helt enkelt uteblir. Samtidigt hade det varit intressant att se en diskussion kring eller reflektion över hur många studier som faktiskt fått ett sådant ”icke-resultat”. Så att den entydigt positiva bilden av mindfulness nyanserats något.

Samtidigt bidrar forskningsresultaten i högst grad till bokens trovärdighet. Det gör att den åtminstone till viss del lämnar den annars alltför glättiga ”handboksgenren” och känns mer seriös. Författarna blandar dessutom på ett snyggt sätt informativa delar om vad mindfulness faktiskt är, med personliga berättelser och förslag på övningar. Resultatet blir en helhet som är lätt och lockande att ta till sig. För efter att ha läst Fokus på jobbet är det svårt att inte uppmärksamma sin egen, uppenbart splittrade, vardag. Det är enkelt att känna igen sig i det där med att ha tio bollar i luften samtidigt, på samma gång som mejl och sms plingar och stör uppmärksamheten. Det gör oss inte mer effektiva – tvärtom. Multitasking är rena effektivitetsdödaren.

Fokus på jobbet får en helt klart att börja reflektera över hur arbetsvardagen faktiskt ser ut. Jag har faktiskt sedan jag läst den börjat stänga av ljudet på telefonen när jag ska läsa, logga ut från mejlen och Facebook när jag ska skriva, och försöka stanna upp då och då för att bli mer medveten. Så kanske är mindfulness något som är värt att prova trots allt. Det kan ju åtminstone inte bli värre.

Titel: Fokus på jobbet: Hur mindfulness gör dig effektivare, lugnare och gladare Författare: Sara Hultman och Martin Ström Genre: Handbok/psykologi Utgiven: 2014 Förlag: Natur & Kultur

/ Emelie Bröms Skribent

2 visningar

Comments


bottom of page