I slutet på januari samlades projektledare, kockar, driftschefer och blivande måltidsekologer från Örebro universitet för att påbörja det nya projektet om matsvinn. Målet är att de tillsammans ska kunna minska matsvinnet i restaurangbranschen. Örebro universitets blivande måltidsekologer ska vara ett stöd för deltagande restauranger när det kommer till beräkningar av matsvinn och kundundersökningar.
Det är i kursen ”Mat och miljö” som studenterna vid måltidsekologprogrammet deltar i ett projekt om matsvinn. Projektet är ett samarbete mellan Handelskammaren Mälardalen, Örebro kommun, Örebro universitet och Open Art. Det var Open Art som lade grunden för projektet med frågeställningen om matsvinnet från restauranger. De fem deltagande restaurangerna i Örebro ska mäta matsvinnet och erbjuda specialdesignade Doggyboxar som konstnärer från organisationen Open Art har designat till eventuellt lämnade matrester. Tanken med Doggyboxarna är att minska matsvinnet hos restaurangerna ytterligare då kunderna tar hem maten som blir över och förhoppningsvis äter upp.
Restaurangerna ska mäta matsvinnet under fyra veckor och man hoppas på att det ska minska i takt med en ökad medvetenhet hos både personal och kunder. Projektet ska vara en start för flera restauranger att bli intresserade i frågan om att minska matsvinnet. ”Av all mat som produceras går 30 procent ner i soptunnan”, skriver Henrik Ennart i artikeln Åtta tips: så minskar du matsvinnet (Svenska Dagbladet 2013-11-07). En minskning av matavfall är något som restauranger och även privatpersoner kan tjäna på. Det är inte bara miljön som tar skada av att vi slänger så mycket mat, det är dessutom våra egna privata ekonomier.
Johanna Björklund, kurs- och programansvarig för Måltidsekologprogrammet förklarar att det är genom kontakter med storkök och restauranger som studenterna nu är delaktiga i matsvinnsprojektet. – När man ska göra svinnmätningar på restauranger så kan man räkna på svinnet på olika sätt, ekonomiskt, miljömässigt och klimatmässigt och det är ju jättebra att då få göra de här beräkningarna på praktiska fall, säger Johanna. Genom att mäta vad svinnet innehåller, hur mycket det är och var det kommer ifrån kan man räkna ut hur stor klimatpåverkan svinnet har och även räkna ut hur mycket det kostar. Johanna påpekar att måltidsekologerna utöver beräkningarna av matavfallet även får en möjlighet till att knyta kontakter till näringslivet för framtida examensarbete och jobb.
/ Petra Ståhl Skribent
Opmerkingen