top of page

Nattvandra med förstånd

Nattvandringarna fortsätter kring Örebro universitet och närliggande områden. Det är många som vill hjälpa till med arbetet för ett tryggare Örebro. Samtidigt talas det om vikten av den egna säkerheten när det kommer till nattvandring.

Med anledning av den senaste tidens våldsamma överfall på studenter uppkom initiativet om nattvandring. Projektet har pågått en vecka nu och responsen är positiv. – Nattvandrarna följde oss hem från Kårhuset i torsdags. Det känns trist att man måste känna sig osäker i sin egen stad, det är då väldigt skönt att nattvandrana finns, berättar en student från Örebro universitet.

Även Örebro kommun är positiva till projektet med nattvandring. – Från kommunens sida är vi oerhört glada över att detta initiativ har tagits. Vi är också glada över att studentkåren valt att ta över delar av det administrativa arbetet för att underlätta för studenterna, säger Sören Svensson från Örebro Brottsförebyggande råd. Initiativet om nattvandring kom från Jozephine Gimling, en av de studenter som blivit överfallen. Studentkåren är med och stöttar projektet och anordnade bland annat ett uppstarts- och informationsmöte tillsammans med Örebro kommun och universitetet. Nattvandringen är en ideell verksamhet och i första hand handlar det om att synas på gatorna för att skapa trygghet. – Poängen med nattvandring är att bry sig om varandra, att fler ögon och öron skall finnas ute i samhället. Vi vet av erfarenhet att det har en brottsförebyggande effekt, säger Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i Örebro.

Nattvandringen är öppen för alla. Vid intresse för att medverka görs en anmälan på Facebooksidan ”Nattvandra för varandra”. Samlingsplats för vandringen är utanför Örebro kårhus. Sören Svensson berättar att den egna säkerheten under vandringen är mycket viktig. För att synas ordentligt blir vandrarna tilldelade reflexvästar. Nattvandringen sker under cirka tre timmar i grupper om fem till åtta personer och det handlar i första hand om att bevaka, inte om att ingripa. – Tanken är inte att vandrarna ska vara poliser. Finns det information att lämna som inte är direkt akut, det kan röra sig om personer som uppträder på ett mystiskt sätt, så ringer man polisens växel på 114 14, säger Sören Svensson.

Sören Svensson berättar vidare om begreppet nödvärn som innebär att du har rätt att försvara dig om du blir angripen. – Viktigt att tänka på är att man bara försvarar sig själv eller någon annan och inte gör mer än så. Det finns annars risk att man hamnar över tröskeln för att själv begå brott som man kan straffas för. Och det är dumt, säger Mats Nylén.

1 visning

Commentaires


bottom of page