top of page

Nattvandring nytt initiativ för att motverka överfall runt campus

Imorgon torsdagen den 2 oktober klockan 19.30 i sal HSL1 i Långhuset kommer representanter från Örebro studentkår, Örebro universitet, polisen, Örebro brottsförebyggande råd och det kommunala bostadsbolaget ÖBO finnas på plats för att berätta mer om nattvandringen. När mötet avslutats kommer de första nattvandrarna gå för att bevaka området.

Universitetet och studentkåren arbetar för att studenter och anställda på campus ska känna sig trygga, men de säger att det inte finns en enkel lösning. Som en insats för att förebygga attackerna uppmanar Örebro studentkår nu alla att närvara vid nattvandringen. – Det här är en första ansats till att se intresset för att starta nattvandringar och dessutom kunna ge information. Som student tror jag det är viktigt att se att sådana här initiativ genomförs för att öka tryggheten, säger Örebro studentkårs ordförande Kristine Arnhällen.

De oprovocerade attackerna har spridits som en löpeld. På kort tid har flera studenter blivit misshandlade i anslutning till campusområdet och via Facebook kommer studenternas känslor till utryck där flera skriver till varandra och uppmanar vänner, bekanta och okända att hålla ögonen öppna och att inte gå ensamma. Jozephine är en av de personer som den senaste månaden helt oprovocerat blivit misshandlad. Hon är nu en initiativtagare till facebook-gruppen ”Nattvandra för varandra”. Jozephine hoppas att gruppen skapar sammanhållning och leder till trygghet. ”Det krävs inte mycket för att vi tillsammans kan göra en stor skillnad”, skriver hon. Örebro universitet ser mycket positivt på nattvandringen och säkerhetschef Erik Nilsson är glad att initiativet kommer från studenterna. – Ett mycket bra studentinitiativ, som visar på det enorma engagemang som finns bland våra studenter och som jag är mycket glad för kommer fram då sådana här händelser inträffar i vårt närområde, berättar han.

/ Emmeli Flodqvist Skribent

Comments


bottom of page