Lösnummer träffar Alexander Duarte Tsegai, ordförande för Medicinska föreningen Örebro, och Cornelia Bacic, vice ordförande, en fredagsförmiddag på campus USÖ. Anledningen till mötet är Medicinska föreningen Örebros (MFÖ) önskan om ett medlemskap i Örebro studentkår, som ett programutskott under sektionen Serum. Med ett smittande engagemang börjar de berätta om Medicinska föreningen, dess historia och framtidsdrömmar.
Medicinska föreningen är en ideell förening som drivs av läkarstudenter, för läkarstudenter, berättar Alexander inledningsvis. Föreningen startade för fyra år sedan och har snabbt vuxit till den största föreningen för läkarstudenter. Med 450 medlemmar, flera utskott och samarbetsavtal med både Örebro studentkår och sektionen Serum blir medlemskap i föreningen ett naturligt val för läkarstudenter vid Örebro universitet.
Utanförskapet Att vara en sådan stor och självständig förening som MFÖ är bidrar inte bara med gott. Alexander berättar om ett utanförskap från sektionen Serum i och med att föreningen vuxit, och att det bidragit till en del konflikter mellan MFÖ och Serum. I och med läkarprogrammets rika föreningsliv sker mycket av engagemanget där, och få läkarstudenter engagerar sig inom sektionen. – Vi bedriver så pass mycket verksamhet att man helt enkelt fyller det behov som finns, säger Alexander. Medicinska föreningens framfart har även bidragit till att medlemmarna har en sämre insyn i sektionen, studentkåren och arbetet de bedriver och menar att det är svårt för sektionen att nå ut med information. Detta, i sin tur, bidrar till en typ av utanförskap och en känsla av otillhörighet till sektionen.
Medlemskap i Örebro studentkår Lägligt nog har sektionen Serum lagt ett förslag om att omstrukturera sektionen, med syfte att öka engagemang och förbättra kontakten med de program som finns under sektionen. Örebro studentkår har även lagt in i verksamhetsplanen att förbättra kontakten mellan alla campus vid Örebro universitet. Alexander berättar att styrelsen för MFÖ ser väldigt positivt på detta och tycker att det är väldigt kul att studentkåren vill komma dem närmare. – I samband med detta kände vi att nu är det dags att göra en förändring, säger Alexander. Serums omstrukturering bygger på en modell där varje program har ett programutskott, och utskottet för läkarprogrammet fyller samma funktion och ser ungefär likadan ut som Medicinska föreningen redan gör. Organisatoriskt ser Alexander och Cornelia att den största förändringen blir att de får ha en utbildningsbevakare. Kontakten till sektionen har varit dålig, vilket har påverkat utbildningsbevakningen negativt. Det blir svårt för Serum att få ett engagemang för utbildningsbevakningen. – Det blir väldigt motsägelsefullt, jag tycker att läkarstudenter har väldigt mycket åsikter, säger Alexander och skrattar.
Förslaget blev nedröstat Vid årsmötet röstades förslaget om att gå med i Örebro studentkår ner av medlemmarna. – Mycket beror på att vi inte lyckades informera så mycket som vi ville om förslaget och vad det kommer innebära, berättar Alexander. Han fortsätter att berätta att detta är något de tar till sig i det fortsatta arbetet med förslaget. Styrelsen har kallat till extrainsatt årsmöte 25 april där förslaget skickas in igen, tills dess ska mycket arbete fokusera på informationsspridning till medlemmarna. Om allting går som det ska sker sammanslutningen i april. Alexander berättar att hans mål som ordförande för Medicinska föreningen är att säkerställa dess framtid. Han tycker att Örebro studentkår känns väldigt säkert och kan ge en stabil grund för föreningen. – Vi ser ljust på framtiden, säger Cornelia. Alexander instämmer leendes; – Ja, vi är jäkligt taggade!
Kort fakta om MFÖ:s utskott Studiesociala utskottet: Anordnar ett antal sittningar som den årliga Medicinaregasquen på slottet samt ett par läkarpubar varje termin. Corpus Callosum: Arbetar för att etablera traditioner som är terminsöverskridande. T.ex anordnas en “välkomstfest” för T1 av T2 och som ny på programmet blir en även tilldelad en äldrekursare som sitt “läkarsyskon”. Det anordnas tre “söndagsbruncher” varje termin på Kårhuset och dessutom anordas “Tour de Med” av utskottet varje år – en stor cykelpubrunda, där 170 studenter var med under den senaste upplagan. Kirurgiska utskottet: Syftar till att ta tillvara på och utveckla intresset för kirurgi. Forskningsutskottet: Vill utveckla intresset för forskning. Anordnar föreläsningar kring olika teman, hur man skriver en C-uppsats, forskningsetik osv. Medicinska Utbildningsrådet: Ett nystartat sammanförande och organiserande organ för all utbildningsbevakning av läkarprogrammet. Bygger på ett samarbetsavtal med Serum.
コメント