top of page

Ny inriktning i Grythyttefrågan – två program kan flyttas

Frågan om Restaurang- och hotellhögskolans lokalisering fortsätter. Universitetsstyrelsen ger nu besked om vilket alternativ Örebro universitet ska ta sig an på ett djupare plan – ett alternativ som flyttar vissa utbildningar från Grythyttan till Örebro. Enligt universitetsstyrelsen hoppas de ta beslutet senare i sommar.

Beskedet om en ny inriktning ges av universitetsstyrelsen, där bland annat Örebro studentkår är representerade.

I ett pressmeddelande på universitetets hemsida säger universitetsstyrelsens ordförande Lars Haikola: – Styrelsen har nu efterfrågat ett fördjupat underlag av det som kallas alternativ 2b. Att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att vi förlägger två program till Örebro.

Programmen som enligt alternativet flyttas till Örebro är Hospitality management-programmet och måltidsekologprogrammet.

Studenterna som påbörjat dessa program kommer att få slutföra dem enligt den ursprungliga planeringen. Men detta är bara en ny inriktning i arbetet, och vilka studenter som faktiskt påverkas är omöjligt att säga förrän det slutgiltiga beslutet är taget. Målet är enligt universitetsstyrelsen att ta det slutgiltiga beslutet i juni 2021.

Frågan om Grythyttans vara eller icke vara har tagit ett antal turer. Förra sommaren meddelade Örebro universitet att man baserat på en utredning dragit slutsatsen att Restaurang- och hotellhögskolans verksamhet helt och hållet bör flyttas till Örebro.

Då hade redan en långdragen medial diskussion förts där en del kritiserade beslutet att ens utreda frågan. När utredningen till slut publicerades under sommaren 2020 fick också den kritik från vissa håll. Studenter, politiker, branschfolk och universitetspersonal är några aktörer som visat intresse för frågan.

I pressmeddelandet på Örebro universitets hemsida som publicerades idag som skickar projektledare Agneta Blom en signal till alla inblandade aktörer i diskussionen:

– Under vintern har diskussionen ofta fått vara lite mer hypotetisk. Det har haft sina fördelar för vi har kunnat arbeta brett och prövande en tid, men nu är det dags att ta steg mot mer konkretion.

Foto: Jan-Peter Lahall (Pressbild)


2 visningar

Comments


bottom of page