Från och med idag, den 29:e september, återgår Örebro studentkår till sin normala verksamhet. Detta innebär bland annat att det för första gången på ett och ett halvt år fritt kan hållas studiesociala aktiviteter på plats. Det innebär också att många nya Örebrostudenter får sin första chans att upptäcka ett studentliv utan restriktioner. Men hur kommer ett sånt liv kunna se ut? Och vad säger Örebro studentkårs ordförande om beslutet?
Det var med glädje som Örebro studentkår meddelade på sociala medier att kårstyrelsen den 22:a september beslutat att återgå till normal verksamhet från och med den 29:e september. Detta beslut togs med hänsyn till regeringen och Folkhälsomyndighetens beslut den 7:e september om att Sverige ska inleda steg 4 av avvecklingsplanen för restriktioner inom landet på detta datum. Steg 4 innebär att det svenska samhället i stor mån kommer återgå till hur det var innan pandemin, med fortsatta rekommendationer om att stanna hemma vid symptom samt ett fåtal andra restriktioner. Denna trend kommer även avspeglas inom Örebro studentkår. I beslutet från kårstyrelsen kan vi läsa: “I takt med att samhället öppnar upp helt finns det därmed inte längre någon anledning till att Örebro studentkår inte bör göra detsamma.”
De största förändringarna detta beslut för med sig är att föreningar och kårsektioner kan hålla fysiska aktiviteter. Samt att röda paviljongen kommer öppnas och vara möjlig att boka.
Någon som är lite extra glad över att studentlivet i Örebro börjar återgå till det normala är Emilia Malm, ordförande för Örebro studentkår.
– Det är jättekul och efterlängtat från medlemmarnas håll! Alla medlemmarna har varit så duktiga och kreativa med att hitta digitala lösningar och upprätthålla den studiesociala verksamheten. De digitala aktiviteterna går inte att jämföra med fysisk integration. De engagerades har haft sådan uthållighet och tålamod, vilket de ska ha stor eloge för. Därför är det jätteroligt att vi nu äntligen kan komma med beskedet att vi kan återgå till normal verksamhet.
Emilia berättar att det kommer finnas märkbara skillnader för den enskilda medlemmen:
– Det blir lättare att söka sig till evenemang, som både kårsektionerna och vi arrangerar. Det kommer underlätta för studenter och medlemmarna att bygga större kontaktnät och vänskapskrets i och med denna förändring. Det kan även bli lättare att hitta nya studiekamrater vilket kan underlätta i studierna.
Det finns även en förväntan på en märkbar förändring i engagemanget i verksamheten.
– Ideellt engagerade personer drivs av en starkt motivation. Motivationen är så mycket enklare att skapa via fysisk interaktion, berättar Emilia.
– Vi når medlemmarna på ett helt annat sätt när man kan träffas fysiskt på campus via dem enkla snabba mötena, t.ex. att en student kan gå förbi kårsektionsrummet och träffa andra engagerade till skillnad från de digitala mötena som studenterna aktivt måste söka sig till, fortsätter hon.
Men en omställning av denna storlek kommer inte utan utmaningar och att börja engagera sig fysiskt direkt kanske inte kommer lika naturligt för alla. Emilia berättar:
– Vi har två konstellationer av studenter. En grupp som är jättetaggad och vill komma igång med studiesociala aktiviteter. Sen har vi en annan grupp som kan känna en oro över att börja träffa människor i större folksamlingar i och med att vi har varit så begränsade under en så lång tid. Den oron kan leda till att vissa studenter tvekar till att delta i början.
Till de studenter som inte har upplevt studentlivet i Örebro tidigare vill Emilia dock uppmuntra till att engagera sig så mycket en kan.
– Studietiden blir så mycket roligare då och det ger både vänner och minnen för livet, oavsett om du endast deltar på aktiviteter eller om du väljer att vara mer aktivt engagerad som förtroendevald eller studentrepresentant. Som kårmedlem får du chansen att vara med i en gemenskap, engagera dig och påverka din studietid. Det finns så många olika sätt för dig att bidra och du kan alltid hitta något för dig och ditt intresse!
Bild: Emil Kihlgård, Örebro Studentkår.
תגובות