top of page

RECENSION: THE CHRISTMAS BURGER - ÄDELOST AVSLUTAR ÅRET



När jag för ungefär en månad sedan såg månadens burgare The Christmas Burger på Kårens instagram-story blev jag genuint häpen. Bilden jag såg på instagram föreställde en trött burgare med en bit skär julskinka ovanpå en smashed puck som omslöt nedre brödet som en kjol. Enligt mig såg The Christmas Burger mer ut som ett roligt koncept inför jul snarare än en god burgare som folk faktiskt njuter av. Hur som helst kände jag att jag måste recensera den här burgaren. Den kan ju trots allt vara alldeles… alldeles underbar.


The Christmas burger är Kårens månadens burgare med temat jul. Tolkningen görs i form av ett ljuvligt briochebröd, smashed puch med cheddar och julskinka på. Krisig syrad rödkål och val av sås är den djärva blandningen av senaps- och ädelostmajo. Presentationen var i sin helhet helt okej! Symmetrin var bristfällig och saknade balans mellan skikten. Detta är inget nytt fenomen för burgare som tenderar att skilja sig från bilden. Förutom att burgaren gled isär är jag imponerad av dess cross-section. Det ser nästan ut som att pucken är lite blyg och försöker täcka sitt ansikte med såsen. Den lila rödkålen gav också en fin färgkontrast till det vita, gula och bruna från såsen, brödet och köttet. En vacker syn som faktiskt skänkte mig en gnutta julkänsla.



Däremot vet vi alla att man inte ska döma en burgare efter upplägget. Allt handlar ju ändå bara om smaken. Som inledning till denna del av recensionen vill jag säga att jag uppskattar ädelost till pepparkakor under juletid ungefär tre gånger om året. Utöver det äter jag inte så mycket ädelost. I den här burgaren fick jag uppleva smak värd ungefär tio års privat konsumtion av ädelost koncentrerat i en enda burgare. Jultomten jag har varit stygg, jag förtjänar inga paket, kände jag när ädelosten rann genom min hals och burgaren kollade på mig med skyldiga syrade ögon av rödkål. Jag är cooked. Tyvärr, jag ville verkligen känna hur det är med julskinka i hamburgare, kunde jag hur mycket jag än försökte inte känna någon annan smak än ädelost. Tyvärr har julskinka inte heller någon textur som utmärker sig från övriga burgaren. Min upplevelse var att jag åt bröd och kött som smakade ädelost med det enstaka krispet från rödkålen.


Avslutningsvis vill jag säga att jag är glad att jag testade månadens burgare på sista torsdagspuben för att jag nu inte måste uppmana folk att hålla sig borta från ädelostburgaren. Jag gillar att kåren låter sina gäster nominera månadens burgare. Jag gillar att kåren testar riktigt sjuka grejer. Jag vill att de ska fortsätta med det. Det jag kan likna valet att köra på den här månadens burgare med är att ta på 19 och hoppas på 2 när huset sitter på 5. Kort sagt, en riktigt dålig idé. Inför 2025 hoppas jag att Kåren fortsätter testa roliga burgare, nästa gång de tar på 19 kanske de får 2, vilket roligt nog är det betyget jag ger burgaren.


2/10 tomtar.


God Jul!


Skribent: Hugo Nikitin

Foto: Hugo Nikitin



131 visningar

Comments


bottom of page