top of page

Reportage: Alkohol – en del av studentlivet?

I början av mars rapporterade nyhetsmedier om alkoholkonsumtion bland Örebrostudenter. Efter att ha läst detta valde jag att bege mig till studentkårens kansli för att reda ut några funderingar som jag, men kanske även andra Örebrostudenter haft.

På studentkårens kansli hade jag stämt träff med vice ordförande med studiesocialt ansvar, Anders Wahlström för att få höra kårkansliets reaktioner på nyhetsrapporteringen, men även för att få en något djupare förståelse för hur dessa engagerade människor i grönt ser på alkoholkonsumtionen överlag.

Efter att vi presenterat oss för varandra går vi med ett varsitt glas vatten i handen till ett ledigt rum inne på kårkansliet. Jag drar fram min silvriga laptop och ställer den på bordet och börjar ställa frågor.

Hur upplever du Örebro som studentstad?

Jag upplever Örebro som en öppen och välkomnande stad, det finns ett stort utbud av olika aktiviteter och det händer mycket här, svarar Wahlström.

Hur minns du din introduktion här på universitetet?

Välkomnande. Jag kände mig både välkommen och sedd under introduktion. Det var en nervös men samtidigt en rolig tid i livet.

Vad reagerade du på efter att ha läst nyhetsrapporteringen kring den höga alkoholkonsumtionen vid vårt universitet?

Jag tyckte att det var bra att det kom upp, men samtidigt tråkigt att studenter inte känner sig inkluderade på grund av att de väljer att avstå från att dricka alkohol. Det är en bra insikt vi  fått och vi ska försöka jobba vidare för att skapa ännu mer inkludering för dem som väljer att inte dricka.

Vilka utmaningar finns det med högre alkoholkonsumtion vid sidan av studierna?

Problematiskt, det finns tester som visar att en högre alkoholkonsumtion har en negativ inverkan på studierna, förklarar Wahlström.

Upplever du att alkoholens roll i studenternas vardag är unik för Örebro som stad?

Alkoholen har blivit en kultur som är kopplad till studentlivet, och är därmed inte unik för just Örebro som stad. På ett nationellt plan ser flera att alkoholen är starkt kopplad till studentlivet, och är svår att undvika. 

Hur kan en sådan kultur handskas av studentkårer och kårsektioner runt om i landet?

Detta är något vi vill förändra. Vi har en implementerad alkohol- och narkotikapolicy, och målet är att det ska vara lika naturligt att dricka alkoholfritt som alkoholhaltigt. Ett sådant val ska inte behöva ifrågasättas. Vi vill med vår policy samtidigt skapa en kultur där fler studenter känner sig välkomna och inkluderade. Vi informerar även våra blivande faddrar om detta under deras fadderutbildning inför mötet med nystudenter.

Varför tror du att alkoholen är något studenter ständigt kommer tillbaka till genom åren?

– Det är svårt att säga. Det är en stark och svår och kultur som levt kvar sedan långt tillbaka i tiden. Däremot är vi glada för att motverka och förändra den, avslutar Wahlström.

Comments


bottom of page