top of page

Reportage: Ekonomiskt stöd till kårhuset i utmanande tider

Örebro Kårhus har inte varit öppet sen 17 mars. Hur går det egentligen för kårhuset under den rådande coronasituationen? Kommer de att klara sig rent ekonomiskt? Under eftermiddagen den 20 maj intervjuade vi på Lösnummer Jacob Olsson för att ta reda på svaret på dessa frågor.

Det ekonomiska läget är givetvis tufft för Örebro Kårhus under coronapandemin. – Det kommer kosta oss jättemycket pengar det här, berättar Jacob Olson, styrelseordförande för Örebro Kårhusrestaurang AB. – Det positiva är att vi har 5,5 år i ryggen när det har fungerat ekonomiskt. Vi har byggt en ganska ordentlig buffert där mycket skulle gått till andra stora investeringar men det får vi helt enkelt skjuta på framtiden, fortsätter han.

Han berättar vidare att kårhuset söker de stöd som innefattas av regeringens olika krispaket och att man får se hur universitetet ställer sig till exempelvis en minskning av lokalhyran. Samtidigt försöker man minska på kostnader och dra ner det man kan. Alla anställda har permitterats.

Jacob hintade under intervjutillfället att Örebro studentkår, som äger aktiebolaget, inte ställt sig negativa till att göra ekonomiska tillskott under de diskussioner som förts. Faktum är att under kårstyrelsemötet samma eftermiddag som intervjun gjordes fattades beslut om att skjuta till 300 000 kr till kårhuset. Det är alltså inget lån, utan handlar om att stötta verksamheten med pengar som finns att använda. I kårstyrelsens mötesprotokoll går beslutet under rubriken “Överskott i budget”.

EKONOMIN GENOM ÅREN

Det är inte första gången ekonomisk hjälp kommer från studentkåren. Tidigare har detta skett genom lån. Vid årsskiftet 2011/2012 tog Örebro studentkår över verksamheten på kårhuset efter att det hade varit privatägt under många år. Då skulle kårhuset komma att drivas av en förening – Örebro Kårhusförening.

De kommande 18 månaderna betalades lån om totalt 1,5 miljoner kronor ut från Örebro studentkår till föreningen, lån som fortfarande betalas tillbaka. 2014 gick föreningen i konkurs och den förvärvades av studentkårens aktiebolag, närmare bestämt Örebro Kårhusrestaurang AB som driver verksamheten i kårhuset sedan dess.

2014 var också året då Jacob Olson började studera vid Örebro universitet. Han har sett kårhuset utvecklas och stabiliseras sedan dess. – Från var det var innan har det skett en stor förändring och det är tur nu! påpekar han. Och coronapandemin har mycket riktigt inneburit flera nya utmaningar för det populära huset vid Krakafontänen.

– Man har fått jobba i två spår, menar Jacob Olson. – Ena spåret har handlat om en genomgång av verksamheten som helhet och det andra spåret har bestått av planering för den mer närliggande perioden.

EFFEKTIVISERINGAR OCH FRAMTIDSTÄNK

– För att inte bara förlora all tid så har vi försökt gå igenom våra olika verksamheter och försökt se om det finns saker som vi kan effektivisera eller om det är några saker vi behöver tänka om kring, berättar Jacob. – Vi har också hållit oss beredda på att öppna upp om vi skulle få möjligheten och har tagit fram plan A, plan B och plan C. Vi har helt enkelt försökt anpassa vår verksamhet för det här kommer förmodligen föra med sig stora förändringar i hur vi arbetar ett bra tag framöver.

“Vi” i sammanhanget innefattar Jacob själv och kårhusstyrelsen som jobbar tätt med ägarna Örebro studentkår. Där är sittande ordförande och vice ordförande inblandade i dialogen, samt Katarina Kristoffersson som tillträder som ny ordförande under sommaren. – Allt för att hon ska vara med i matchen redan nu, förklarar Jacob.

“Vi” innefattar också de med olika ansvarsområden inom kårhusets verksamhet. – Varje vecka har vi möten inom organisationen. Till exempel så har eventansvarige kontakt med introduktionen och kommunikationsansvarige försöker få oss att synas så att studenter på något sätt har kårhuset i åtanke. Vi försöker lägga upp en plan med åtgärder och skaffa överblick över vilken personal vi tappar efter sommaren. Tanken är att alla har någonting som de kan gå igenom och så försöker vi ta tiden för att utvärdera hur vi jobbar.

Under slutet av förra hösten lanserades studentteamen – ett nytt sätt att driva den dagliga verksamheten där den ideella personalen signar upp på fler än ett pass i taget. Och på frågan om de studenter som idag tvingas hålla sig hemma kan stötta kårhusverksamheten är det just studentteamen som Jacob pekar på. – När vi öppnar upp vill vi att man försöker komma och besöka oss och även vara med och driva kårhuset. Jag tror inte att besökandet är problemet och det har inte varit det. Utan det är viktigt att man också vill vara med och driva huset så att det finns för alla studenter.

NYA FÖRUTSÄTTNINGAR

Örebrostudenterna kan också förbereda sig på att förutsättningarna för kårhuset kommer vara förändrade när de öppnar igen. Det kan bli aktuellt med högre priser och nya upplägg. – Inget är hugget i sten, påpekar Jacob. – Men förmodligen behöver vi göra prisjusteringar i höst för att täcka det hål som blir nu under våren och sommaren. Det är inte för att vi ska göra några fantastiska resultat utan för att vi ska kunna överleva. Men att det finns ett engagemang är ändå det viktigaste!

Att kårhuset har gått i konkurs hände alltså så sent som 2014 och nu gör man allt för att liknande svåra bekymmer inte ska återuppstå. – Vi ska ha en sund och stark ekonomi i botten så att vi står stadigt. Även i framtiden kommer vi försöka ha en ordentlig buffert för oförutsedda saker men ingen hade ju räknat med just det här, säger Jacob Olson och syftar på coronapandemin. – Men vi kommer klara det här och fortsätta bygga för framtiden.

Comments


bottom of page