top of page

Reportage: En möjlighet för studenter

För den som vill jobba extra under studietiden finns Studentuppdrag som är en del av Örebro universitet. Lösnummer har fått träffa Kajsa-Stina Pettersson som är verksamhetsansvarig för Studentuppdrag.

Studentuppdrag har funnits sedan 2016 och möjliggör för studenter att få arbetslivserfarenhet inom det ämne som studenten studerar. På samma sätt kan uppdragsgivarna få chansen att med studenterna knyta kontakt inför framtiden. Uppdragsgivarna kan kontakta Studentuppdrag då de är i behov av extra arbetskraft. Studentuppdrag träffar alltid de uppdragsgivare som hör av sig och söker arbetskraft. Det är viktigt att det är anpassat för studenten eftersom studenten är i fokus. Studenter som får jobb via Studentuppdrag jobbar max 12 timmar per vecka och det jobb man får är inriktat på det program på läser. Enligt Kajsa-Stina Pettersson så erbjuder Studentuppdrag enbart uppdrag som kan kopplas till de utbildningar som finns på Örebro universitet.

Oavsett vilket jobb man får via Studentuppdrag så får alla samma lön och man är timarvoderad som studentkonsult. Arbetsgivarna är även skyldiga att skriva arbetsintyg om studenten skulle be om det. När Lösnummer frågar om hur många som får sommarjobb, eller fortsatt anställning, efter den bestämda tiden, svarar Kajsa-Stina att det är svårt att veta. Hon säger dock att hon vet två studentkonsulter som under 2019 fick vidare anställning. Oavsett om man får fortsatt anställning eller inte så menar Kajsa-Stina att det ger bra referens till studentens CV och bra förutsättningar för framtiden.

Under 2019 fanns 44 uppdrag ute och 40 studenter fick jobb. Vid frågan om varför de enbart är cirka 350 registrerade studenter hos Studentuppdrag, svarar Kajsa-Stina att det inte är så många som vet om att Studentuppdrag finns. Eftersom Studentuppdrag är relativt nytt så har verksamheten inte hunnit etablera sig hos alla universitetets studenter. En uppdragsgivare som de däremot hunnit etablera sig hos är universitetet. Där kan både forskare och administrativa enheter ta hjälp av en student via Studentuppdrag.

Till sist, vad gör ni om en student är missnöjd med sin uppdragsgivare?

– Vi har ännu inte stött på att en student är missnöjd med sin uppdragsgivare. Detta då vi ser till att göra en gedigen matchning mellan student och uppdrag. Om det dock skulle uppstå problem skulle vi först och främst fråga studenten om hur denne vill att vi ska hantera det. Vi ser alltid till att studenten är i fokus men ser också till att kontakta uppdragsgivaren.

För den som är intresserad av Studentuppdrag finns mer information och kontaktuppgifter på oru.se/studentuppdrag

Comments


bottom of page