top of page

REPORTAGE: HISTORIER FRÅN ETT LEVANDE CAMPUS

Om du ställer dig på studentgatan, stänger ögonen, och mentalt blickar tillbaka till samma plats för 20 år sedan kommer du mötas av bland annat öppna dörrar och studenter i overaller. Mitt i allt vimmel hittar du Daniel Borg, en av frontfigurerna för Skånes nation, och du välkomnas med öppna armar. Lösnummers chefredaktör Attessa Nilsson var på plats när ett gäng ORU-alumner möttes på campus för att fira 20-årsjubileum för deras engagemang i Skånes nation. Läs vad Daniel har att berätta och låt dig inspireras av t-shirtfester, nationer och ett stort engagemang, från många.

Nu kanske din första tanke är: “Vänta finns det nationer i Örebro?”, och svaret är nej. Men det fanns. När Daniel Borg studerade på Örebro universitet fanns det flera. Han berättar:

– Skånes nation i Örebro hade en lokal som låg på Studentgatan 26, på baksidan. Den försvann typ 2017/2018, men grundades redan 1990 som en del av nationslivet som finns i andra studentstäder i Sverige. På campus fanns det också andra nationer. Det fanns Stockholms nation, Östgöta nation, Smålands nation och Ölands nation, och de hade också lokaler i området. Bland annat fanns Stockholms nation där Campuspizzerian idag ligger.


Daniel Borg som visar bilder från Skånenation


Han är noga med att påpeka att nationerna på campus inte bara handlade om att ha kul, som många kanske skulle tro, utan att det var mer komplext än så. Skånes nation var en seriös studentorganisation som jobbade för att främja den skånska kulturen och för att skapa en gemenskap mellan studenter.

– Vi hade en styrelse, var med på studentmässor och hade ett kontor här i långhuset. Det var alltså inte bara fest och tjohej, utan vi höll ju regelbundna styrelsemöten och vi hade en budget och alla de där sakerna förknippade med en seriös organisation. Han fortsätter:

– Engagemanget vid den tidpunkten var enormt. Jag tror inte idag att man kan förstå hur många studenter som var engagerade i studentlivet.

Daniel berättar om en sprudlande ovvekultur och om fester och engagemang av alla dess slag. Han berättar om t-shirtfester där alla barer på campus, på den tiden fanns det många, fylldes av studenter.

– Man fick en t-shirt och gick runt på alla student- och nationspubbar där man fick en öl på varje ställe och en röd prick som visade vart man hade varit. Sedan var det en karta på t-shirten där det stod vilken rutt man skulle gå.

Daniel ser varmt tillbaka på sin tid med Skånes nation.

– Allt man kan tänka sig gjorde vi tillsammans. Vi samlades på en pub där vi också bjöd in andra och hade nollningar. Det var så många sociala kontakter. Jag tänker tillbaka på den tiden som en av de bästa tiderna i mitt liv. När han och hans gamla vänner nu står samlade på samma plats de en gång studerat, engagerat sig och levt på reflekterar han:

– Skåne nation var ju vårt hjärtebarn, och den gemenskapen man kände i den gruppen är ju den som man ser resultatet av idag. Vi kom så nära varandra, och alla andra studenter också.


Alumner från Skånenation


Vännerna hade tagit en promenad på studentgatan när de först hade anlänt, och det var med viss sorg som Daniel konstaterar att han inte möttes av samma plats han hade lämnat. Och att hans kära Skåne nation hade gått upp i intet.

Det gör lite ont i hjärtat att se att den inte finns längre. Den var ändå startad 1990. Så många människor som har gått igenom den nationen och som har gjort allt det har kunnat för att föra det här vidare. Fan. Men allting har ett slut, för så är det ju. Han vill dock uppmana dagens studenter att ta det i egna händer, och skapa något värdefullt av tiden som student.

– Vi pratade om det när vi gick där ute att vi inte kan förstå hur studenterna idag inte vill göra mer utav sina studentliv. Det händer en gång i livet. Du kommer troligtvis aldrig komma tillbaka till det här eller uppleva något liknande igen. Ta vara på den tiden.

Daniel är inte helt säker på varför campus Almby inte är likande levande idag som för 20 år sedan, men han har vissa tankar.

– Jag vet inte om det kanske är en generationsfråga. Det kanske låter hårt, men kanske sätter man sig själv först mer idag. Folk är mer intresserade av sin egna utbildning än av att engagera sig i att andra ska ha det bra, säger han.

Nu när ett beslut har tagits i FUM, som säger att overaller får inkluderas i verksamheten i Örebro studentkår, har förutsättningar skapats för att bygga upp ett studentliv mer likt det Daniel och hans vänner beskriver. Daniel utesluter inte att det levande campus han älskat skulle kunna komma tillbaka, men han är inte säker på hur det skulle gå till.

– Det är klart att det finns exempel på eldsjälar som vill ha det här. Jag tror säkert att man kan starta upp en overallkultur igen, men jag har inget enkelt svar på vad det skulle va som skulle kunna få alla engagerade.

– För mig var det en självklarhet med nationer när jag kom hit, berättar Daniel. Han beskriver t-shirtfester, nationer och ett stort engagemang, från många. Kanske kan detta återupplivas, eller så finns det fortfarande kvar i en annan form. Vad tror du?


2 visningar

Comments


bottom of page