top of page

Reportage: “Mer än ett extrajobb”

Som student på Örebro universitet finns möjlighet att jobba extra via Studentuppdrag. Förutom mer klirr i studentkassan ger även uppdragen värdefulla meriter och erfarenheter inom sitt studieområde. Lösnummer har träffat Kajsa-Stina Pettersson, verksamhetsansvarig för Studentuppdrag och även tagit del av studenterna Todd Gårdefors och Malin Janssons upplevelser som studentkonsulter.

Solen skiner och det vankas helg när Lösnummer stiger in i Hubben. Det är där Studentuppdrag, som är en del av ORU Holding, håller till. En glad Kajsa-Stina Pettersson möter oss och ger oss först en rundtur i den nybyggda lokalen innan vi får en kopp kaffe i händerna och slår oss ner vid den öppna loungen. Kajsa-Stina berättar hur hon för några år sedan själv pluggade på Örebro universitet. Idag är hon är verksamhetsansvarig för Studentuppdrag.

– Det Studentuppdrag gör är att vi erbjuder studenter på Örebro universitet kvalificerade och meriterande uppdrag under studietiden. Och med uppdrag menar vi helt enkelt extrajobb, förklarar hon.

Ett helt vanligt extrajobb är det dock inte. Kajsa-Stina betonar att upplägget är noga anpassat efter studenterna. På ett studentuppdrag jobbar man därför max 12 timmar i veckan under terminstid.

– Som student är den huvudsakliga sysslan att studera. Därför är vi väldigt tydliga med våra uppdragsgivare om att det är studierna som ska gå i första hand.

Hon tar en klunk kaffe och fortsätter:

– En annan skillnad är att vi erbjuder bara uppdrag som vi tydligt kan knyta till något av universitetets program eller kurser. Vi vill verkligen känna att studenten ska kunna ha nytta av uppdraget på sitt CV eller på annat sätt kunna bygga på det här inför framtiden.

Uppdragen förklarar Kajsa-Stina ser väldigt olika ut. I vissa fall behövs ingen erfarenhet alls. För andra uppdrag behöver man ha kommit en bit in i sina studier och ibland är det specifika saker uppdragsgivaren vill ha hjälp med. Då kan det krävas att man läst en specifik kurs eller är i slutet av sin utbildning.

– Ibland har vi kunder som ska anställa och som därför letar efter en student som snart studerat färdigt, kanske som bara har en termin kvar, säger hon och fortsätter:

– Oavsett är ett jättebra sätt att få en första fot in i arbetsmarknaden och även för sin egen skull få tillfälle att blomma och få självförtroende i det man gör.

För att få insikt i studenternas erfarenhet av hur det är att ha ett studentuppdrag har Lösnummer pratat med Todd Gårdefors och Malin Jansson. De båda läser programmet Medier, kommunikation och PR. Vid sidan av sina studier jobbar de som studentkonsulter. Malin inleder och berättar om hur hon fick nys på Studentuppdrag.

– Första gången jag kom i kontakt med Studentuppdrag var genom min syster som själv var studentkonsult när hon pluggade.

Hon fortsätter:

– Egentligen hade jag inte tänkt jobba extra under min studietid men min syster var på mig och började länka massa uppdrag och tillslut började jag söka själv. Det är jag glad för idag, det känns som att Studentuppdrag är mer än bara ett extrajobb.

Malin förklarar att hon är marknadsföringsansvarig på ett mindre grossistföretag här i Örebro. Veckorna lägger hon upp genom att jobba två timmar varje dag innan skolan för att få det att gå ihop med studierna. Arbetsuppgifterna är många och olika.

– Jag sköter hemsidan, har hand om deras sociala medier, hjälper säljarna att administrera deras affärssystem och ibland är jag ute och fotar och filmar. Det är väldigt varierat, och det är det som är så kul. Framförallt blir det liksom väldigt på riktigt. Att få komma ut till ett företag och verkligen testa på arbetslivet inom det som intresserar mig.

Todd berättar att han jobbat som studentkonsult via Studentuppdrag sedan januari. Rollen är som content creator till Bergslagens Cycling och Bergslagsleden, två sidor inom Örebro län. Syftet med anställningen förklarar han är att öka trafiken på deras hemsidor.


Todd Gårdefors


När vi frågar om han trivs ler Todd stort.

– Ja det gör jag verkligen. Inledningsvis var det en projektanställning på tre månader, från januari till mars, men allt har funkat mellan båda parter så bra så vi har kört på tilläggsavtal och nu är tanken att vi kör maj ut. Så ja, det säger väl en hel del, säger han och skrattar.

Både Malin och Todd är överens om Studentuppdrag är ett steg i rätt riktning i deras framtida karriär.

– Det jag gör nu är kanske inte helt vad jag vill göra sen, men det har verkligen koppling till min utbildning och jag känner mig mer säker nu med att jag får något på CV:t som kan leda till att jag i framtiden får det jobb jag vill ha, säger Malin.

Todd instämmer och berättar hur Studentuppdrag varit ett värdefullt verktyg i att dels få sätta sina teoretiska kunskaper på prov. Dels att få insikt i hur man jobbar i branschen och knyta kontakter.

– Framför allt för oss mediestudenter som ska ut i en ganska tuff bransch så känns den här erfarenheten väldigt givande, säger Todd och avslutar med en uppmaning till att som student våga söka.


15 visningar

Comments


bottom of page