top of page

STUDENTBOENDE I ÖREBRO, DEL 2: “TRYCKET KOMMER”

När Örebro studentkår öppnade sitt akutboende i november månad var trycket lågt, men hur mycket säger detta egentligen om bostadssituationen för studenter i Örebro? Lösnummer har pratat med Hilda Jonsson, projektledare för akutboendet, och Ida Björklund, vice ordförande med studiesocialt ansvar för Örebro studentkår. De förklarar varför de tror att trycket på akutboendet var så lågt och hur detta speglar samhällssituationen vi lever i.

I del 1 av detta reportage konstaterades det att inte en enda student sökt sig till akutboendet under november månad. Hilda Jonsson, projektledare för akutboendet, spekulerar om varför:

– Jag tror att många som väljer att flytta hit vill ha ett långsiktigt boende, och jag tror inte heller att det har varit någon brist på långsiktiga bostäder. Jag tror att har man velat ha ett boende så har man kunnat hitta det. Det verkar inte ha varit någon brist på boende som det brukar vara i början på terminen när det är ett himla tryck.

Ida Björklund, vice ordförande med studiesocialt ansvar för Örebro studentkår, fyller i:

– Trycket på akutboendet är helt beroende av den samhällssituation vi lever i. Det handlar om att många väljer att studera hemifrån, och att det inte är lika många som känner en panik inför att hitta ett akut boende, berättar hon.

– Jag upplever inte att det är en så pass stor kris att studenter känner att de måste söka ett akut boende, som bara sträcker sig i en månad, eftersom det fortfarande fungerar så pass bra att studera på egen ort.

Att studenter inte har känt behovet att söka sig till det kortsiktiga boendet som Örebro studentkår erbjuder betyder inte att bostadssituationen för Örebrostudenterna är hållbar, i alla fall inte enligt Ida.

– Boendesituationen uppfattar jag just nu som relativt tillgänglig och det finns fortfarande boenden att tillgå, inleder hon.

Hon belyser:

– Som jag ser det just nu är problemet inte att boenden inte finns, för det gör det ju i och med att många fortfarande studerar på hemmafront, utan att det finns få studentlägenheter som faktiskt passar studenterna.

Ida påpekar att många av de studentlägenheter som finns tillgängliga inte egentligen är särskilt anpassade efter studenter.

Det handlar om att hyrorna är för höga och att det helt enkelt inte finns saker i en lägenhet som en vanlig student behöver i sitt vardagliga liv, som t.ex. en ugn. Dessa saker kan vara avgörande för att studentbudgeten ska gå ihop, argumenterar hon.

Men det finns ju ändå bostäder för de studenter som vill flytta till Örebro, och är inte det det viktigaste?

– Problemet ligger i att det kommer komma ett tryck. Och när det trycket kommer finns det varken tillräckligt med studentbostäder, eller studentbostäder som är hållbara i längden för människor som får sin inkomst från studiemedel, svarar Ida. Förr eller senare kommer i princip alla studenter behöva flytta till Örebro, och då förutspår studentkåren en helt annan situation.

Ida avslutar:

– Studenter har svårt att veta själva när de behöver flytta till Örebro för att studierna kommer vara på plats igen. Nu händer det lite allt eftersom, men rätt som det är så kommer marknaden vara mättad. Det har vi sett förut att den blir. Och eftersom att det inte byggs nytt, utan snarare rivs, så är det bara en tidsfråga innan studentbostäderna är slut. Och även innan de är slut så är det som sagt svårt att hitta en studentbostad som passar en studentbudget.


2 visningar

Коментари


bottom of page